Roy Lichtenstein, lasting influence

Roy Lichtenstein installatie

Als onderdeel van de tentoonstelling hebben we een 3D stijlkamer-installatie ingericht (in het Moco Museum in Amsterdam) naar van Lichtenstein’s schilderij “Bedroom at Arles” dat hij in 1992 creëerde gebaseerd op een ansichtkaart van Van Gogh’s befaamde drieluik “De Slaapkamer” (1888-89).

In 2000 was een 3D installatie van het schilderij te zien in het Van Gogh Museum. Roy Lichtenstein zei over zijn versie van de slaapkamer in Arles: “Ik heb zijn kamer een beetje voor hem opgeruimd. Hij zal erg blij zijn als hij uit het ziekenhuis thuiskomt en ziet dat ik zijn shirts heb gevouwen en wat nieuw meubilair heb aangeschaft. Mijn schilderij is een stuk groter dan het zijne. Zijn werk is beter, but mine is bigger!”

Roy Lichtenstein in Amsterdam

Eén van de eerste Amerikaanse pop-art kunstenaars is te bewonderen in het Moco Museum in Amsterdam. Het gaat om niemand minder dan Roy Lichtenstein. Met zijn cartoonachtige kunstwerken weet hij tal van generaties te inspireren.

Roy Lichtenstein werd geboren in New York, maar is van Duits-Joodse afkomst. In de jaren vijftig begon hij met het maken van kunstwerken, pas zo’n tien jaar later begon hij met de stripkunstwerken waar hij tot op de dag van vandaag bekend om staat.

Roy Lichtenstein – kritiek op bestaande regels

De Amerikaanse kunstenaar was niet alleen van het stripachtige schilderwerk, maar wilde ook door middel van zijn kunstwerken kritiek uiten op de bestaande regels. De kunststroming waar Lichtenstein tot behoort kennen we onder de naam pop-art, wat popular art betekent. De kunststroming ligt nauw samen met de consumptiemaatschappij die rond diezelfde tijd opkwam.

De onderwerpen uit de pop-art zijn veelal geïnspireerd op reclame beelden en alledaagse producten. Op deze manier verzetten pop-art kunstenaren zich tegen de opkomende welvaart. In de manier van deze kritiek uitten is Roy Lichtenstein wat unieker. In plaats van populaire reclames als inspiratie te gebruiken, neemt hij cartoons waar hij een scene uit neemt en uitvergroot.

Herkenbare aspecten van Roy Lichtenstein

De kunstwerken van Roy Lichtenstein zijn te herkennen aan de dikke zwarte lijnen, stippen als inkleuring en de typische cartoon spraakwolkjes of uitspraken. In het Moco Museum wordt zijn stijl zo inspirerend gevonden dat er een speciale kamer in de stijl van Roy Lichtentein is gebouwd. Het bekende schilderij ‘De Slaapkamer’ van Van Gogh, recreëerde Lichtenstein in 1992 in pop-art stijl. Dit schilderij is in 3D nagemaakt in het Moco Museum zodat je daadwerkelijk in zijn kunst kan stappen.

Buy
Tickets

Online Korting