Top 5

Top 5

Top 5 Must-See Works at Moco Museum

1. Girl with Balloon on Canvas

Moco Top 10 List - Banksy GWB

Banksy
Girl and Balloon
2003
Spray paint and emulsion on canvas
50.5 x 50.5 cm
Edition: 17/25

Provenance: “Santa’s Ghetto” (London, 2003)

Authenticated by Pest Control

On loan from private collector, The Netherlands 

Je hebt haar waarschijnlijk gezien in de krantenkoppen, op straat, op de rug van iemands arm, Girl with Balloon is wereldberoemd. Ze is ongetwijfeld het eerste waar je aan denkt als je de woorden ‘straatkunst’ hoort.

Girl with Balloon verscheen voor het eerst op de South Bank in Londen in 2002. Een winderige hartballon zweeft buiten haar vingertoppen. Toch lijkt de veronderstelde betekenis achter dit kunstwerk bijna net zoveel te veranderen als de wind.

Velen van ons associëren onze jeugdherinneringen met dit kleine meisje en haar hartvormige ballon als een symbool van vrede, geluk, onschuld en wilde dromen. Maar gaat dit stuk over verlies? Reikt ze naar de ballon of heeft ze hem losgelaten?

 

2. Final Days

Moco Top 10 List - KAWS Garden

KAWS
Final Days
2016
Afrormosia Wood
207 x 163 x 229 cm

KAWS koos zijn creatieve bijnaam op basis van de visuele interactie tussen letters. ‘Ik vond het leuk dat het niet bestond. Het betekent verder niets, allen het zijn letters doe goed samengaan. Ik hield van het geluid, als een korte sterke markering.’

Gedurende zijn hele carrière heeft KAWS altijd gespeeld met de traditionele grenzen van het kunstenaarschap. In Final Days komen we het hoedloze Kurf-personage tegen, geïnspireerd door de tekenfilm Smurfen. Het werk is gebeeldhouwd uit afrormosia, een historisch Afrikaans bos waarvan wordt aangenomen dat het spirituele energie bevat. Het forse, rijkgekleurde karakter strompelt naar ons toe en met uitgestrekte armen wordt onze deelname gevraagd.

 

3. Black Blue Painting

Moco Top 10 List - Mark Rothko

Mark Rothko
Black Blue Painting
1968
Oil on paper, laid on linen
121.3 x 101.9 cm

Provenance: Marlborough-Gerson Gallery Inc. (New York), Estate of Bernard J. Reis (New York), Sotheby Park Bernet Inc. (New York, 1981), Dr. R.D. and Jane Burns (Indiana, United States), Sotheby’s (New York, 1990)

“Midwest Museum of American  Art” (Elkhart, 1982-1990)

On loan from private collector, United States

Van 1968 tot aan zijn dood in 1970 ervaarde Rothko hartproblemen en werkte bijna uitsluitend op papier op verzoek van zijn arts. Het zachte papier was perfect voor zijn delicate techniek en hij werd toegewijd aan het medium. Black Blue Painting is een blijvend voorbeeld van Rothko’s kracht, vergeleken met eindeloze oceanen, de kosmos en zeldzame nachtbloeiende bloemen. Hoewel de kunstenaar vroegtijdig van deze wereld was vertrokken, laat hij ons achter met een werk van grote controle, rust, elegantie en afstand.

“To me, art is an adventure into an unknown world, which can be explored only by those willing to take the risk.” – Mark Rothko

 

4. Night of Stars

Moco Top 10 List - Kusama

Yayoi Kusama
Night of Stars (TWOSA)
2007
Urethane resin on canvas
194 x 194 cm 

Provenance: Victoria Miro Gallery “Yayoi Kusama” (London, 2008)

Authenticated by the artist’s studio

De Polka Dot Princess, ook wel bekend als Yayoi Kusama, bracht het grootste deel van haar jeugd door in de natuur, waar ze voor het eerst hallucinaties ervaarde.

Deze denkbeeldige dingen die ze zag, werden haar inspiratiebron. Ze beschreef deze hallucinaties als “lichtflitsen, aura’s of dichte stippenvelden”. Ze zag zoveel stippen dat ze overweldigend werden en het voelde alsof ze haar helemaal opslokten. Sinds ze een steeds grotere obsessie voor stippen heeft. Een ster was geboren!

“My life is a dot lost among thousands of other dots.” – Yayoi Kusama

 

5. Dollar

Moco Top 10 List - Andy Warhol

Andy Warhol
Dollar
1982
Silkscreen on handkerchief mounted on cardboard
47 x 44.4 cm

Provenance: Leo Castelli Gallery (New York), Cornette de Saint Cyr (Paris, 1989), Galerie Isy Brachot “Andy Warhol”  (Brussels, 1989), Versailles, Etude Perrin, Royère, LaJeunesse, Vergez Honta (Paris, 2000), Private Collection (France), Artcurial (Paris, 2018)

Authenticated by the artist

Money, money, money, must be funny. Andy Warhol flirtte niet alleen met dit idee … hij heeft er hartstochtelijk de liefde mee bedreven! De Pop Art Master was een cultureel icoon. Hoewel hij uit een arbeidersgezin kwam, bouwde hij een hele artistieke carrière op rond commerciële obsessie.

“I wonder if it’s possible to have a love affair that lasts forever.” – Andy Warhol

Koop nu tickets