Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/vhosts/mocomuseum.nl/httpdocs/public/content/themes/mocomuseum/functions.php on line 18
Exhibitions - Moco Museum

Banksy
Laugh now

Tot 15 januari 2019
Banksy, Laugh Now, exhibition, museum Amsterdam

De Banksy tentoonstelling ‘Laugh now’ stelt 50 originele werken tentoon. Het Moco Museum heeft al zijn iconische werken zoals, Laugh Now, Barcode, Girl with Balloon, Kids on Guns, Pulp Fiction, Flower Thrower, Monkey Queen, Kate Moss, Soup Can en nog meer in de collectie. Het werk wat centraal staat is de Beanfield, met een afmeting van 2.5 bij 3.5 meter. Banksy is bekend vanwege zijn streetart, welke over de hele wereld te zien is. In London kun je zelfs speciale Banksy tours doen. De originele werken die Banksy heeft gemaakt op hout, papier en canvas zijn minder bekend en ook in Moco te zien.

Wij werken samen met verzamelaars van over de hele wereld, die hun werken in bruikleen aan ons beschikbaar stellen. In onze collectie zijn ook werken van Banksy te zien die gered zijn, voordat de muren waarop ze stonden werden vernietigd.

Icy & Sot – A Moment of Clarity

1 juni tot 19 januari 2019
Icy & Sot, a moment of clarity

De jonge, Iraanse broers Icy (34) en Sot (29) worden niet voor niets de ‘Banksy van Iran’ genoemd. Hun werk is niet alleen controversieel, maar in hun eigen land zelfs verboden. Desalniettemin houdt het werk van de street artists de huidige maatschappij letterlijk een spiegel voor. Ze bieden met hun werk een eigenzinnige kijk op thema’s zoals onderdrukking, het milieu, vrijheid, oorlog en dromen. Het talent van de broers bleef niet onopgemerkt en al snel kregen Icy en Sot de kans om de straten van Tabriz te verruilen voor het lonkende New York.

De kunstenaars vergaarden in The Big Apple alleen maar meer bewondering onder de kunstliefhebbers. Succes leek een zekere zaak, maar niet zonder offer. Door het succes in Amerika met beide handen aan te grijpen, konden de broers niet meer terug naar hun geboorteland…

Nu kunnen we zeggen dat ICY and SOT niet voor niets een toekomst in hun vaderland hebben opgegeven. De heren zijn voorzien van verscheidene exposities in New York en timmeren hard aan de weg van internationale bekendheid. Kort geleden waren de twee opnieuw onderwerp van gesprek dankzij een ludieke actie op Wall Street. Door een gigantisch verfrommeld dollarbiljet midden in het financiële district te plaatsen, schopten de twee aan tegen hebzucht en de volatiliteit van het kapitalisme.

Anna Nooshin 

De tentoonstelling Icy & Sot A Moment of Clarity kwam tot stand door de samenwerking die Moco is aangegaan met Anna Nooshin. Vanaf de eerste ontmoeting merkte Moco founder Kim Logchies dat Anna Nooshin een bijzondere klik had met het Moco Museum en haar tentoongestelde werken en besloot dan ook direct dat er een samenwerking tussen de twee zou moeten komen. Er werd gezamenlijk gekozen voor ICY and SOT. Het verhaal van Anna toont paralellen met dat van ICY and SOT maar ook haar persoonlijke smaak, natuurlijke affiniteit met en nieuwsgierigheid naar kunst, deed Kim beseffen dat zij zeer geschikt was om als co-curator te fungeren voor deze bijzondere expositie.

Anna kon zich identificeren met de twee broers die evenals zij gevlucht zijn uit hun geboorteland Iran. Maar ook omdat beide partijen ondanks een onfortuinlijke start hun leven een positieve en inspirerende draai hebben kunnen geven. Begin maart reisden Anna en Kim af naar New York om de kunstenaars te ontmoeten en werken te selecteren voor de komende expositie. Anna wordt bij het gehele creatieve proces betrokken.

Roy Lichtenstein Lasting Influence

Tot 27 mei, 2018
Roy Lichtenstein, lasting influence

ROY LICHTENSTEIN NA EXACT 50 JAAR WEER TERUG IN AMSTERDAM
Roy Lichtenstein is een van de grote vertolkers van hedendaagse kunst en een waar icoon in de Pop Art. De schilderkunst tot advertenties, van fotografie tot design en mode. Werk dat direct herkenbaar is voor ieders oog en zo is verworden tot onbewust cultureel erfgoed voor ons allen.
Ter illustratie was het Roy Lichtenstein die als eerste Mickey Mouse in een schilderwerk portretteerde, daarmee vooruitlopend op onder andere Andy Warhol, Damien Hirst en vele anderen voorheen deden. Zo zijn de vele applicaties zichtbaar in het hedendaags modebeeld een directe vertaalslag van Lichtenstein’s werk.

COMIC
Lichtenstein begon te werken met beelden uit krantenadvertenties en objecten uit het dagelijks leven. Al snel ontdekte hij cartoons als inspiratiebron en basismateriaal voor zijn werk. Zowel romantiek als oorlogsvoering hadden zijn thematische voorkeur, al ging de interpretatie van Lichtenstein met ironie gepaard. Lichtenstein over zijn keuze voor het stripverhaal: “Vanaf het begin voelde ik dat de strip gedepersonaliseerd moest worden. Ik moest de grote emotie verbeelden -passie, angst, geweld- op een onpersoonlijke en mechanische wijze. Ik zoek naar iets dat het gevoel kent van mysterie, of het absurde, of het logische of extreem eenvoudige dan wel extreem complexe. Iets visueels al dan niet met tekst dat juist als onderdeel van een schilderij in plaats van een stripverhaal als grappig ervaren wordt. De drama en heldhaftigheid -en tegelijkertijd de consequenties buiten beschouwing latend- vormt nog steeds onze kijk op oorlog.”

Roy Lichtenstein 3D kamer
Als onderdeel van de tentoonstelling hebben een 3D stijlkamer-installatie ingericht naar van Lichtenstein’s schilderij “Bedroom at Arles” dat hij in 1992 creëerde gebaseerd op een ansichtkaart van Van Gogh’s befaamde drieluik “De Slaapkamer” (1888-89). In 2000 was een 3D installatie van het schilderij te zien in het Van Gogh Museum. Roy Lichtenstein zei over zijn versie van de slaapkamer in Arles: “Ik heb zijn kamer een beetje voor hem opgeruimd. Hij zal erg blij zijn als hij uit het ziekenhuis thuiskomt en ziet dat ik zijn shirts heb gevouwen en wat nieuw meubilair heb aangeschaft. Mijn schilderij is een stuk groter dan het zijne. Zijn werk is beter, but mine is bigger!”

Koop
Tickets