Waar wil je heen?

Amsterdam

Tickets

Barcelona

Meer Info Tickets

Persberichten

Moco Museum opent gloednieuwe locatie in Barcelona

BARCELONA, Spanje, vrijdag 8 oktober 2021 / Moco Museum opent op 16 oktober 2021 zijn deuren in een 16e-eeuws paleis in het centrum van de stad Barcelona. Het inclusieve museummodel wordt na Amsterdam nu ook in Spanje gepresenteerd. Op 16 oktober 2021 opent Moco Museum Barcelona zijn deuren voor het publiek. Het markeert het begin van een nieuw hoofdstuk voor dit onafhankelijke museum.

Moco breidt de tentoonstelling van iconische werken van wereldberoemde kunstenaars en opkomende sterren uit in Barcelona. Moco Amsterdam opende zijn deuren voor het eerst in April 2016. Sindsdien is het museum door bijna 2 miljoen mensen uit meer dan 120 verschillende landen bezocht. Voor veel bezoekers is Moco een beginpunt tot de wereld van de kunst. We zijn er trots op een breed jong publiek te verwelkomen dat ons bezoekt en voor het eerst verliefd wordt op kunst.”

Moderne en hedendaagse kunst

Moco Barcelona heeft kunstwerken van Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Banksy, Salvador Dalí, Damien Hirst, Keith Haring, KAWS, Hayden Kays, Yayoi Kusama, David LaChapelle, Takashi Murakami, & meer! Digital Immersive art van teamLab, Les Fantômes en Studio Irma.

*Speciale tentoonstellingen: 

  • Esplendor de la Noche van Guillermo Lorca: Moco presenteert de eerste Europese soloshow van de hedendaagse Chileense kunstenaar in een show die magie en realisme bij elkaar brengt. Samengesteld door Simon de Pury, een legendarische veilingmeester, kunsthandelaar en een van de meest toonaangevende figuren in de kunstwereld. 
  • Digitale, meeslepende kunst: teamLab, Les Fantômes, and Studio Irma. 
  • Europa’s eerste speciale expositieruimte voor het NFT-fenomeen. 

Palacio Cervelló

Moco Museum Barcelona is gelegen aan de c / Montcada 25 in Barcelona. Het neemt de ruimte over van Palacio Cervelló, de tot de 18e eeuw privéresidentie van de adellijke familie Cervelló. Van de middeleeuwen tot de 20e eeuw hebben aristocraten, handelaren en royals dit historische gebouw in bezit gehad. Met het grootste respect voor de bestaande architectuur herstelde Studio Pulsen (www.pulsen.es) de oorspronkelijke essentie van Palacio Cervelló. Tegelijkertijd is er een grote moderne ruimte gecreëerd om aan de behoeften van Moco Museum te kunnen voldoen. 

Met deze overname herhaalt Moco zijn eerste initiatief toen het de ruimte van Villa Alsberg (gebouwd in 1904) in Amsterdam overnam, een gebouw dat historisch gezien toebehoorde aan de geprivilegieerde elite. Het Moco Museum verandert opnieuw de energie van een exclusieve ruimte om een ieder welkom te kunnen heten. Amsterdam is echter te klein geworden om alle dromen te laten zien en uitkomen… 

“Er is nog zoveel meer kunst die we willen delen en er zijn nog zoveel verhalen om te vertellen. We vertegenwoordigen de stem van de straat en vertrouwen op de kunst als een uniek middel om ons hierin verder te helpen.” – Kim en Lionel Logchies, oprichters van het Moco Museum


MOCO Museum heeft de première van de eerste Nederlandse solotentoonstelling van de Internationale hedendaagse kunstenaar THE KID,

waarbij hedendaagse kunst haar licht werpt op humanisme in de sociale crisis en het democratisch verval van onze 21e eeuw!

Een tentoonstelling die grenzen zal verleggen, medemenselijkheid wakker zal maken en het Museumplein in Amsterdam op zal schudden. In zijn tentoonstelling van november aanstaande zet MOCO Museum de Internationale hedendaagse kunstenaar THE KID in de schijnwerpers. MOCO en THE KID treden gezamenlijk op als curator van de eerste soloshow in Nederland – The Future is Old.

“The Future is Old”

Massa-executies / Individualistische onverschilligheid / Geïnstitutionaliseerd racisme / Sociaal determinisme / Ongelijke kansen / Voortdurend bedreigde burgerrechten (…) Is de huidige toestand van de vervlogen Amerikaanse droom een voorbeeld van de kant waarop vandaag de dag al te veel van onze democratieën heen gaan? En nog veel meer in de zeer nabije toekomst,? Herhaalt de geschiedenis zich? Of zal de jeugd opstaan en nee zeggen tegen een toekomst die nu al oud lijkt?

Jeugdige portretten trekken bezoekers aan met hun schoonheid en de voorstelling van een mooie toekomst. Bij een nadere beschouwing onthullen snijwonden en blauwe plekken echter een donkerder kant van de realiteit. THE KID gebruikt kunst als een middel om ons vraagtekens te laten zetten bij de begrippen macht en privilege en meer in het algemeen bij de huidige ontwikkeling van humanisme in onze democratische maatschappijen.

De hyperrealistische, meer dan levensgrote portretten en levensgrote sculpturen van THE KID confronteren het publiek met diep persoonlijke verhalen die de onrechtvaardigheid van vandaag de dag in Amerika en daarbuiten in vele democratieën overal ter wereld blootleggen en ons kritisch laten kijken naar de huidige evolutie van de geschiedenis van de mens. De sociaalkritische tentoonstelling wil onze geesten openen met als uiteindelijk doel inzicht te geven in een wereld met meer mededogen en begrip.

THE KID begon eind 2017 te werken aan zijn serie olieverfschilderijen en levensgrote sculpturen voor The Future Is Old. Aanleiding voor deze serie kunstwerken was de grote indruk die de gebeurtenissen van de zomer van 2017 in Charlottesville (VS) op THE KID maakten. Hier werden betogers voor burgerrechten bij een tegendemonstratie op gewelddadige wijze aangevallen door Amerikaanse nationalisten en voorstanders van blanke suprematie die gekant waren tegen het project van de gemeente om het ruiterstandbeeld van Generaal Robert E. Lee, een vooraanstaand figuur uit de Zuidelijke staten in de Amerikaanse Burgeroorlog en een historisch voorstander van de Afro-Amerikaanse slavernij, neer te halen.

THE KID onderzoekt hoe de recente en huidige sociale en politieke geschiedenis zich in te veel landen lijkt te herhalen en welke positie de jeugd van vandaag zal besluiten in te nemen, met Martin Luther King en de woorden van zijn vrouw, de beroemde burgerrechtenactiviste Coretta Scott King: “Vrijheid wordt nooit echt gewonnen, je verdient en wint haar in iedere generatie”, als inspiratiebron.

“THE KID: The Future is Old” geeft de reden waarom MOCO Museum gelooft dat kunst meer kan doen. De realistische voorstellingen van aangrijpende details die van geweld getuigen – bloedneuzen, kapotte lippen, littekens en krassen, bende-tatoeages, wonden en andere illustratieve beelden en historische rolmodellen – roepen cruciale sociale onderwerpen op, die onze aandacht trekken en om onmiddellijke actie van ieder van ons vragen.

Over de hedendaagse kunstenaar THE KID

THE KID, die reeds internationaal bekend staat om zijn tot nadenken stemmende en sociaal geëngageerde oeuvre aan kunstwerken, is een wereldburger pur sang en een autodidacte multidisciplinaire hedendaagse kunstenaar, die traditionele technieken van de oude Europese meesters – tekenen, schilderen en beeldhouwen – kaapt om kanttekeningen te plaatsen bij de sociale kwesties waarmee de jeugd vandaag de dag – en in nog grotere mate morgen – in onze gepolariseerde wereld van de 21e eeuw wordt geconfronteerd, zoals het sociale determinisme, de voortdurend bedreigde burgerrechten, de ongelijke kansen of de dunne scheidslijn tussen onschuld en corruptie voor de jeugd van vandaag. Wanneer hem naar zijn werk wordt gevraagd, onderstreept THE KID zijn uitzonderlijke oeuvre graag met de befaamde woorden van de grote 20e-eeuwse meester Picasso: “Kunst is niet gemaakt om appartementen mee te versieren, het is een offensief en defensief oorlogswapen tegen de vijand.”


 

Moco Museum introduceert Studio Irma – ‘Reflecting Forward’

Immersive digital artist Irma de Vries opent haar grootste show tot nu toe bij Moco en heeft evenals het museum de visie, middels kunst, de stem van de straat te laten horen en de roep om vrouwelijke kunstenaars te eren.

De samenwerking tussen Moco en Studio Irma heeft geresulteerd in een nieuwe immersive digital art tentoonstelling die voor het eerst bij het Moco Museum zal ‘schitteren’, maar duidelijk de ambitie heeft om internationaal menig harten sneller te doen kloppen. Het hyper-interactieve Studio Irma – ‘Reflecting Forward’ zal vanaf vandaag te zien zijn bij het museum aan het Museumplein in Amsterdam.

Over Studio Irma – ‘Reflecting Forward’

Fel gekleurde lichten, dans en muziek drijven je door deze interactieve kunstwerken. Het zijn de ingrediënten die dromen tot leven brengen: oneindige variabele ruimtes met steeds veranderende dimensies en etherische kunstwerken die met elkaar communiceren. Geluksgevoelens komen tot je, terwijl je dwaalt door de digitale en voortdurend veranderende ruimtes: Diamond Matrix, Kaleidoscope, We All Live in Bubbles,  Connect the Dots & Universe.

Er is geen taalbarrière, zodat iedere bezoeker vanuit eigen beleving optimaal kan genieten van deze reflecterende wereld. Op deze manier wordt het leven niet nagebootst door de kunst of vice versa, maar in plaats daarvan is de beleving een wervelende viering van de invloed tussen mens en kunst, mens en mens, kunst en kunst.

Moco Museum ziet bezoekersaantallen fors stijgen

2018 succesvol jaar voor Amsterdamse publiekstrekker

 

Het Moco Museum sluit 2018 succesvol af met ruim 550.000 bezoekers. Het museum, gelegen aan het Museumplein in Amsterdam, heeft daarmee ten opzichte van het voorgaande jaar 150.000 meer bezoekers getrokken. Naast deze forse stijging ontvangt het Moco Museum zeer positieve waarderingen van bezoekers.

Kim Logchies, mede-oprichter van het Moco Museum: “Net als voorgaande jaren mochten we veel enthousiaste gasten ontvangen. Het blijft een groot plezier om zo’n divers publiek te zien genieten van kunst. We verheugen ons op het komende jaar waarvoor weer veel spectaculaire exposities en evenementen op de agenda staan.

Miljoenste bezoeker

Het museum scoort hoog op verschillende ratingwebsites voor bezienswaardigheden, waaronder TripAdvisor. Ook ontvangt het Moco Museum dagelijks veel positieve spontane respons. Het jaar 2018 bevatte veel hoogtepunten, die onmiskenbaar hebben bijgedragen aan het hoge aantal bezoekers. Zo kon de succesvolle show van ICY & SOT op veel bekijks en aandacht rekenen. Ook werd de miljoenste bezoeker feestelijk onthaald, liet het museum een roze Moco-rondvaartboot te water, ging de Moco Play app live en werden diverse schilderijen toegevoegd aan de MoCollection, waaronder een werk van Kusama dat vanaf januari 2019 te zien is.

Vooruitblik 2019: Daniel Arsham

Tevens presenteert het Moco Museum in het nieuwe jaar de solo-expositie ‘Connecting Time’ van de New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham, te zien van 18 januari tot en met 30 september. Arsham laat verschillende disciplines in zijn werk terugkomen: architectuur, design, beeldhouwkunst, film en fine art. Het Moco Museum is het eerste museum in Nederland dat werk van Daniel Arsham tentoonstelt. Deze expositie wordt georganiseerd in samenwerking met Daniel Arsham en in partnership met Galerie Perrotin en Galerie Ron Mandos.

 


 

Moco Museum presenteert: Daniel Arsham – Connecting Time

De New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham presenteert van 18 januari tot en met 30 september 2019 zijn solo-expositie ‘Connecting Time’ in het Moco Museum in Amsterdam. Arsham laat verschillende disciplines in zijn werk terugkomen: architectuur, design, beeldhouwkunst, film en fine art. Het Moco Museum is het eerste museum in Nederland dat werk van Daniel Arsham tentoonstelt.

Bezoekers van de tentoonstelling wanen zich door verschillende installatieruimtes, waaronder de Amethyst Ball Cavernen de Eroded Wallpaper Room, waar ze het gevoel krijgen zich in een alternatieve realiteit te bevinden. Arshams fascinatie voor popcultuur, sport en de invloed van archeologie komen duidelijk tot uiting in deze ruimtes. Daarnaast is er de nooit eerder vertoonde interactieve installatie Calcified Living Room, een woonkamer gevuld met mid-century design dat door de unieke vormgeving versteend lijkt. Het verkalkte interieur van de kamer doet denken aan de binnenkant van een grot bedekt met mineralen, of de door lava behouden stad Pompeï.”Ik kijk er enorm naar uit om tijdens mijn eerste tentoonstelling in Nederland, in samenwerking met het Moco Museum, een selectie van mijn werk uit de laatste tien jaar van mijn carrière te presenteren. Ik heb een aantal nieuwe en nog nooit eerder vertoonde werken en installaties voor deze tentoonstelling gemaakt en ik kan niet wachten dit met het Nederlandse en internationale Amsterdamse publiek te delen”, aldus Arsham.

Surrealistische omgeving

‘Connecting Time’ is een retrospectieve expositie met werken van Arsham uit zijn gehele carrière. Vier architecturale interventies die bezoekers in eerste instantie als ‘gangbaar’ beschouwen, vormen door een subtiele verdraaiing een surrealistische omgeving. Sportkleding en objecten afkomstig uit de popcultuur zijn geërodeerd vormgegeven alsof ze opgegraven zijn op een archeologische vindplaats. Verpakte dierlijke karakters doen denken aan het werk van Christo of Man Ray, maar dan met een speelse, kinderlijke twist.

Deze expositie wordt georganiseerd in samenwerking met Daniel Arsham en in partnerschap met Galerie Perrotin en Galerie Ron Mandos.

Over Daniel Arsham

Het werk van de in New York woonachtige Daniel Arsham (Verenigde Staten, 1980) verkent de diverse disciplines van architectuur, design, beeldhouwkunst, film en fine art. Begonnen als succesvol podiumontwerper, werkte hij al snel – vanuit zijn eigen architectenbureau Snarkitecture – samen met gerenommeerde kunstenaars, muzikanten, designers en merken. Zo is hij de eerste en enige ‘artist in residence’ van Adidas en kreeg hij veel bekendheid door zijn recente samenwerking met Pharrell Williams. Centraal in zijn werk staat het concept van fictieve archeologie. Hij creëert onder andere dubbelzinnige ruimtes en situaties en verbindt verleden, heden en toekomst door objecten uit het millennial- tijdperk versteend te presenteren. Ook experimenteert hij met de tijdloosheid van symbolische objecten en gebruiken uit verschillende culturen. Arshams werk is wereldwijd beloond met prestigieuze prijzen, en tentoongesteld in onder andere PS1 in New York, Museum of Contemporary Art in Miami, Athens Biennale, New Museum in New York, Contemporary Arts Center Cincinnati, SCAD Museum of Art, Carré d’Art de Nîmes en High Museum of Art in Atlanta GA.

Over Moco Museum

Sinds de opening van het Moco Museum in 2016, laat het museum iconische werken zien van bekende internationale kunstenaars. Naast de MoCollection en de werken van de grote publiekstrekker Banksy die permanent te zien zijn, presenteerde het museum solo-exposities van Andy Warhol, Salvador Dalí, Roy Lichtenstein en ICY & SOT. Vanaf 18 januari 2019 zijn de werken van Daniel Arsham te zien. De visie van het museum is vooral gericht op het uitlichten van radicale leiders en influencers van moderne kunststromingen (zoals Street- en Pop Art). Het Moco Museum – een particulier initiatief van Lionel en Kim Logchies – is gevestigd in Villa Alsberg aan het Museumplein en verwelkomt jaarlijks ruim 500.000 bezoekers.

Daniel Arsham – Connecting time

Vanaf 18 januari 2019 t/m 30 september 2019


 

Iraanse street artists ICY & SOT in Amsterdam voor opening expositie in Moco Museum

Amsterdam, maandag 14 mei – De Iraanse street artists ICY & SOT zijn op 31 mei aanwezig bij de opening van de expositie ICY & SOT – A Moment of Clarity in het Moco Museum.

In aanloop naar deze expositie gaat het creatieve duo, in opdracht van de Gemeente Amsterdam, aan de slag met twee zeecontainers bij station Amsterdam Sloterdijk. Het controversiële werk van de ‘Banksy van Iran’, dat in eigen land verboden is, zal niet onopgemerkt blijven voor de inwoners van de hoofdstad. Vanaf 1 juni t/m eind oktober is de expositie ICY & SOT – A Moment of Clarity te zien en zal het – tezamen met de vaste Banksy collectie – de wanden van Villa Alsberg op het Museumplein sieren. Moco founder Kim Logchies co-cureerde de expositie samen met Anna Nooshin.

ICY & SOT

Het creatieve duo ICY (1985) en SOT (1991) vroegen in 2012 asiel aan in Amerika, daarmee kregen ze de kans om de straten van Tabriz in Iran te verruilen voor het imposante Brooklyn, New York. Sinds 2006 hebben zij met hun gelaagde stencils bijgedragen aan de Iraanse en internationale street art cultuur. Belangrijkste thema’s in hun werk zijn het belang van mensenrechten, ecologische rechtvaardigheid en sociale en politieke problemen. Het meest recente werk van ICY & SOT heeft een sculpturaal en interveniërend karakter, vaak geïnspireerd door milieukwesties, maar ook door de ‘travel ban’, waar Iraniërs onder lijden. Het werk van de broers verschijnt internationaal op muren en in galeries in onder andere Iran, de VS, Nederland, Duitsland, China en Noorwegen.

ICY & SOT exposeerden al diverse malen in Nederland. In 2011 werd een aantal van hun werken getoond tijdens de Twente Biënnale en vond een solo-expositie plaats in de Chiellerie Gallery in Amsterdam onder de naam ‘ICY & SOT From Iran’ georganiseerd door Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen en kunstagente Manuela Klerkx. In 2014 exposeerde het duo samen met vrienden uit Tabriz in ABC Treehouse, Amsterdam. In de Voetboogsteeg nabij ABC Treehouse is nog steeds het werk ‘Rebellion’ te vinden dat onderdeel uitmaakt van een drieluik en in Moco te zien zal zijn. In 2016 verscheen bij Lebowski Publishers de monografie Let Her Be Free.

De street artists zijn tijdens hun bezoeken aan Nederland bij menig BN’er niet onopgemerkt gebleven. Zo verwierven Anna Nooshin, Claudia de Breij, Arie Boomsma en Hugo Borst werk van de broers. Vanaf 1 juni wordt een aantal van deze aankopen in bruikleen genomen door het Moco Museum en verrijken daarmee de collectie van ICY & SOT – A Moment of Clarity.

MOCO MUSEUM X ANNA NOOSHIN

Vanaf de eerste ontmoeting merkte Moco founder Kim Logchies dat Anna Nooshin een bijzondere klik had met het Moco Museum en besloot daarom met haar te gaan samenwerken. Er werd gezamenlijk gekozen voor ICY & SOT. Anna kon zich identificeren met de twee broers die evenals zij gevlucht zijn uit hun geboorteland Iran. Maar ook omdat beide partijen ondanks een onfortuinlijke start hun leven een positieve en inspirerende draai hebben kunnen geven. Begin maart reisden Anna en Kim af naar New York om de kunstenaars te ontmoeten en werken te selecteren voor de komende expositie. Anna is bij het gehele creatieve proces betrokken.

ICY & SOT – A Moment of Clarity

Vanaf 1 juni 2018 t/m eind oktober 2018


 

‘Het Moco Museum onthult nieuw werk Marcel Wanders ter ere van tweejarig bestaan’

Deze maand bestaat het Moco Museum alweer 2 jaar en dat wordt gevierd met de onthulling van ‘Portrait’, een nieuw werk van Marcel Wanders dat hij speciaal voor Moco ontworpen heeft. 

‘Portrait’ – Marcel Wanders

De uiterste toewijding en ambitie van het volwassen bestaan wordt door kunstenaar Marcel Wanders geïnterpreteerd als een wiegend, roterend ei dat verandert in een muur van wensen. De sculptuur is het boegbeeld voor een nieuw begin en is een geschenk van de kunstenaar aan de stad Amsterdam. Het werk is in alle opzichten poëtisch en dromerig en symboliseert de verlangens van ons allemaal. Als je het ei van een afstand bekijkt roepen de gezichten een landschap van dromen op. Bovenop de marmeren basis is de wenspin gegraveerd om ons aan onze eeuwige ambities en ons geloof in mogelijkheden te herinneren.

Het werk is een organisch kurkobject dat groot opdoemt en vertegenwoordigt volgens de kunstenaar warme en onvoorwaardelijke dromen. Met behulp van de zogenaamde wenspinnen kunnen die dromen, wensen en doelen in het werk worden verzegeld. De pinnen zijn voorzien van de letter M van Moco Museum/Marcel, of als je de pin op zijn kop bekijkt, de W van wenspin/Wanders. Make a Wish!

De wenspinnen zijn verkrijgbaar in de giftshop van het museum, bezoekers kunnen dan zelf een pin in het beeld plaatsen en zo hun wens in vervulling laten gaan. Met de opbrengst van de wenspin steunt Moco via Moco Magic goede doelen waarmee we een speciale band hebben. Denk hierbij aan organisaties zoals Movement on the Ground en het Aids Fonds.

Dit bijzondere werk zal op 23 april onthuld worden in de tuin van Moco aan het Museumplein.

Over Moco

Ruim 400.000 bezoekers wandelden in 2017 over de drempel van Villa Alsberg om zich te begeven in de wondere wereld van moderne en hedendaagse kunst. Met street-art legende Banksy als grote publiekstrekker.

Sinds de opening van het museum in 2016, laat het museum iconische werken zien van bekende internationale kunstenaars.  Naast Banksy heeft het museum onder andere werken van Andy Warhol en Salvador Dali tentoongesteld. Op dit moment is de tentoonstelling met werk van Pop Art icoon Roy Lichtenstein te zien.

De visie van het museum is vooral gericht op het uitlichten van radicale leiders en influencers van moderne kunststromingen (zoals Street- en Pop Art). Met spannende tentoonstellingen en high-profile gastcuratoren, voldoet Moco aan de behoefte van een groot publiek.

Moco is een particulier initiatief van Lionel en Kim Logchies, eigenaren van Lionel Gallery aan de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Al meer dan achttien jaar werkt het kunstkoppel met werken van internationale kunstgrootheden. Van Pablo Picasso tot Jeff Koons, van Damien Hirst tot Jean Michel Basquiat. 

Door de oprichting van Moco zijn zij in staat topwerken te tonen die normaliter buiten het bereik van het grote publiek blijven. Voor het museum zijn vele bruiklenen beschikbaar gesteld vanuit het internationale netwerk van de initiatiefnemers. 


 

ROY LICHTENSTEIN – “Lasting Influence”

Nieuwe popart expositie in Moco Museum

3 november 2017 – 31 mei 2018

ROY LICHTENSTEIN NA EXACT 50 JAAR WEER TERUG IN AMSTERDAM

Begin november opent in Moco de tentoonstelling over het werk van Roy Lichtenstein: een van de grote vertolkers van hedendaagse kunst en een waar icoon in de Pop Art. De schilderkunst tot advertenties, van fotografie tot design en mode. Werk dat direct herkenbaar is voor ieders oog en zo is verworden tot onbewust cultureel erfgoed voor ons allen.

Ter illustratie was het Roy Lichtenstein die als eerste Mickey Mouse in een schilderwerk portretteerde, daarmee vooruitlopend op onder andere Andy Warhol, Damien Hirst en vele anderen voorheen deden. Zo zijn de vele applicaties zichtbaar in het hedendaags modebeeld een directe vertaalslag van Lichtenstein’s werk.

OVER DE CURATOREN

De tentoonstelling in Moco is gecureerd door de Gianni Mercurio (curator van exposities over Keith Haring, Jean Michel Basquiat, Andy Warhol en Roy Lichtenstein) en Mirta d’Argenzio ( curator van een retrospective van Damien Hirst en Robert Rauschenberg). De twee Italiaanse curatoren hebben voor deze tentoonstelling actief samengewerkt met Kim en Lionel Logchies, oprichters van Moco Museum en maakten zij een grote selectie zoals de beroemde Brushstrokes, Imperfects en Still Lifes uit verschillende Europese en Amerikaanse collecties.

COMIC

Lichtenstein begon te werken met beelden uit krantenadvertenties en objecten uit het dagelijks leven. Al snel ontdekte hij cartoons als inspiratiebron en basismateriaal voor zijn werk. Zowel romantiek als oorlogsvoering hadden zijn thematische voorkeur, al ging de interpretatie van Lichtenstein met ironie gepaard. Lichtenstein over zijn keuze voor het stripverhaal: “Vanaf het begin voelde ik dat de strip gedepersonaliseerd moest worden. Ik moest de grote emotie verbeelden -passie, angst, geweld- op een onpersoonlijke en mechanische wijze. Ik zoek naar iets dat het gevoel kent van mysterie, of het absurde, of het logische of extreem eenvoudige dan wel extreem complexe. Iets visueels al dan niet met tekst dat juist als onderdeel van een schilderij in plaats van een stripverhaal als grappig ervaren wordt. De drama en heldhaftigheid -en tegelijkertijd de consequenties buiten beschouwing latend- vormt nog steeds onze kijk op oorlog.” 

3D INTERIOR ROOM

In het Moco Museum zal ook een 3D stijlkamer-installatie verschijnen naar Lichtenstein’s schilderij “Bedroom at Arles” dat hij in 1992 creëerde gebaseerd op een ansichtkaart van Van Gogh’s befaamde drieluik “De Slaapkamer” (1888-89). In 2000 was een 3D installatie van het schilderij te zien in het Van Gogh Museum. Roy Lichtenstein zei over zijn versie van de slaapkamer in Arles: “Ik heb zijn kamer een beetje voor hem opgeruimd. Hij zal erg blij zijn als hij uit het ziekenhuis thuiskomt en ziet dat ik zijn shirts heb gevouwen en wat nieuw meubilair heb aangeschaft. Mijn schilderij is een stuk groter dan het zijne. Zijn werk is beter, but mine is bigger!

De tentoonstelling laat eveneens aanverwante fotografiewerken zien van Gianfranco Gorgon, Timothy Greenfield Sanders, Dennis Hopper en Ugo Mulas, de kunstenaars tonend van de jaren ’50 tot de jaren ’90.

BRUSHSTROKES

In 1965 maakte Lichtenstein zijn eerste ‘Brushstrokes’, schilderijen die als geïsoleerd object een of meerdere penseelstreken reproduceren: “De Brushstroke was de manier om deze romantische symbolen van bravoure in omgekeerde wijze te portretteren, het classicisme. De Brushstroke speelt een grote rol in de kunstgeschiedenis. Het betekent haast letterlijk schilderij of kunst.” Lichtenstein was al sinds de jaren ’50 aangetrokken tot abstracte gebaren en penseelstreken die ook weer zichtbaar werden in zijn werk uit de jaren ’80, maar dan met een nieuw gevoel van vrijheid. De op zichzelf staande penseelstreek van de jaren ’60 versmelt op minder georganiseerde wijze wanneer hij thema’s aanpakt zoals Van Gogh’s ‘De Zaaier” of Willem de Kooning’s serie ‘Woman’.

Na de heldhaftige pop-tijd in de jaren ’60 is Lichtenstein genres en grote meesters uit het verleden gaan herinterpreteren vanuit zijn eigen poëtisch en technisch filter, variërend van landschappen tot stillevens, geïnspireerd op Mondriaan tot Picasso, Matisse en Brancusi. De expositie laat eveneens een selectie van verbluffend grote werken zien uit de serie “Imperfect Paintings” die getuigen van de zoektocht van de kunstenaar in geometrische abstractie. Met subtiele ironie definieert Lichtenstein deze werken als een antwoord op “de domste abstractie die maar voorstelbaar is, een abstract schilderij van iemand zonder idee of motivering. Het betreft het stellen van regels, en het vervolgens niet naleven ervan.


 

MOCO SLUIT 2017 AF MET 400.000 BEZOEKERS!

In het allerlaatste weekend van 2017 kwam de 400.000ste bezoeker van het jaar het Moco Museum binnen wandelen. De eigenaren zeggen over deze mijlpaal het volgende: “we zijn nu 1,5 jaar open en het is een feest om zoveel enthousiaste mensen te mogen ontvangen. Samen met een team van 50 jonge Amsterdammers wordt er elke dag keihard gewerkt aan dit succes. Letterlijk elke week worden innovaties doorgevoerd.”

Naar verwachting mag het Moco Museum in de loop van 2018 al haar miljoenste bezoeker gaan verwelkomen. Dit manifest komt mede door de inspirerende en geliefde exposities, maar ook doordat het museum het begrip “innovatie” hoog in het vaandel heeft staan. Dit heugelijke feit zal het museum dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Nu de organisatie een solide basis heeft, wordt er uitgekeken naar nieuw operationeel directeur Eduard Pieter Oud. Oud (voorheen zakelijk Directeur Amsterdam Marketing) zal vanaf januari 2018 een groot gedeelte van de organisatie en bezoekersmarketing op zich nemen. Hierdoor kunnen de oprichters zich nog meer concentreren op het samenstellen van steeds spannendere tentoonstellingen.

Het Moco Museum is een particulier museum geopend in 2016 en gevestigd in de karakteristieke Villa Alsberg  op het Museumplein. De collectie bestaat uit hedendaagse, toegankelijke kunst. Op dit moment is er een expositie met werken van Roy Lichtenstein en street artist Banksy.

Shop Koop nu tickets