Waar wil je heen?

Amsterdam

Tickets

Barcelona

Meer Info Tickets
The Gun Chronicles: A Story of America by JR in Moco Museum

Kan kunst de wereld veranderen? 5 belangrijke werken van JR

Kan kunst de wereld veranderen? 5 belangrijke werken van JR

Wie is JR? Mocht iemand het zich nog afvragen: JR is een straatkunstenaar en fotograaf die bekend is geworden met zijn ‘wildgeplakte’ zwart-witportretten van monumentaal formaat, overal ter wereld. Hij staat op de TIME 100 Influential People-lijst en heeft zich bewezen als activist, onverwachte held en Emmy-genomineerde.

Tegenwoordig lijkt alles te draaien om de verschillen tussen mensen. Elk meningsverschil wordt breed uitgemeten in de media. JR wijdt zijn leven liever aan dat wat ons bindt, door bruggen te bouwen. Zowel in zijn boek als in het echte leven vraagt hij zich af of kunst de wereld kan veranderenMoco denkt van wel. Lees verder als je wilt weten hoe kunst de wereld kan veranderen.

 

Inside Out 

In 2011 ontving JR de TED Prize voor zijn project Inside Out, waarmee hij ons anders naar de wereld wilde laten kijken. Dit doorlopende project bestaat uit monumentale installaties waarbij fotografie wordt ingezet om verandering teweeg te brengen en een eerbetoon te brengen aan de gewone man. Bijvoorbeeld voor Inside Out Tijuana plaatste JR portretten van migranten langs de grensmuur om migranten een gezicht te geven.

Hoe kun je meedoen aan het Inside Out-project? 

Iedereen is welkom! Meld eerst je Group Action aan met een statement waarin je duidelijk maakt waar jij in gelooft en waar jij je voor wilt inzetten. Vervolgens stuur je je foto’s in! JR stuurt je foto’s daarna uitvergroot terug, zodat jij je boodschap ergens kunt opplakken. Er is ook een Inside Out-fototruck waar je alles vindt wat je nodig hebt om mee te kunnen doen. Inside Out heeft inmiddels al meer dan 300.000 portretten voortgebracht in 130 landen. Je kunt dus wel zeggen dat JR de wereld met succes binnenstebuiten keert.

 

GIANTS

‘Beelden zijn niet bijzonder. Het gaat erom wat je ermee doet.’

Met dank aan JR Studio

Toen JR zich voor het eerst in immigratie ging verdiepen, kwam hij in contact met een gezin dat vlak bij de grensmuur tussen de VS en Mexico woonde. Vanuit zijn wiegje keek baby Kikito elke dag over de muur, zonder enig politiek besef. Daar heeft de kunstenaar toen zijn Kikito-installatie gebouwd, waarin de dreumes meer dan levensgroot is afgebeeld. Het resultaat is een immens fotografisch kunstwerk dat de onschuld van jonge immigranten symboliseert.

Op de laatste dag van deze installatie organiseerde JR een picknick aan beide kanten van de muur, waarvoor hij zowel Mexicanen als Amerikanen uitnodigde. Hoewel de grenspolitie het project wilde stopzetten en alle deelnemers dreigde te arresteren, zagen ze daarvan af toen ze deze positieve actie met eigen ogen aanschouwden.

 

LOUVRE

The Secret of the Great Pyramid/Le secret de la Grande Pyramide was een samenwerking tussen JR en het Louvre, ter ere van het 30-jarig bestaan van de moderne glazen piramide van architect I.M. Pei. Het is een reusachtige collage die de illusie wekt dat de piramide in de grond wegzakt. Voor dit maatschappelijke project plakten meer dan 400 vrijwilligers, onder wie de twee oprichters van het Moco Museum, 2000 repen papier op wel 17.000 vierkante meter! Hoewel duidelijk was dat dit kunstwerk niet heel lang zou meegaan, zetten de vrijwilligers zich met volle overtuiging in voor het project, om mensen bij elkaar te brengen en mooie herinneringen te maken.

Tijdens het project overleed de Belgisch-Franse filmmaker Agnès Varda (90), tevens goede vriendin en collega van JR. Samen met JR regisseerde zij de met een Oscar genomineerde documentaire Faces, Places (2017) en sindsdien was het tweetal onafscheidelijk.

 

Faces Places (Visages Villages)

Faces Places is een bekroonde documentaire waarin dit markante stel wordt gevolgd op hun reis over het Franse platteland. Wat zij met elkaar gemeen hebben is hun nieuwsgierigheid. JR en Agnès gaan samen op avontuur om te fotograferen en naar onbekende helden te luisteren. Ze komen erachter dat er achter elke voordeur weer andere verhalen worden verteld. De uitvergrote foto’s van anders onbekend gebleven mensen plakken ze, mét hun verhalen, op de huizen en gebouwen in de dorpen, als eerbetoon aan hun bestaan. Zo laten ze met een open blik en open hart zien dat kunst inderdaad de wereld kan veranderen.

 

The Gun Chronicles - A Story of America by JR at Moco Museum in Amsterdam
Met dank aan JR Studio

THE GUN CHRONICLES: A STORY OF AMERICA

The Gun Chronicles: A Story of America door JR is een uniek verzamelobject, gecreëerd ter gelegenheid van zijn project Guns in America, dat hij in samenwerking met TIME Magazine realiseerde. Het project werd genomineerd in de categorie ‘Outstanding New Approaches: Current News category’ en is een combinatie van kunst en journalistiek. Hiermee heeft JR een van de allerbelangrijkste discussies uit de Amerikaanse geschiedenis in beeld gebracht.  

Eén voor één fotografeerde, filmde en interviewde JR 245 deelnemers van uiteenlopende achtergronden: jagers, veteranen, activisten, overlevenden, politieagenten, onderwijzers, ouders, kinderen; mensen die bang zijn dat hun kinderen ten prooi vallen aan wapengeweld of juist bang zijn dat ze hun kinderen zonder wapens niet kunnen beschermen. En één voor één prikte hij hun uitgeknipte foto’s vervolgens op een groot bord en maakte daar een imposant kunstwerk van.

JR heeft het onderwerp zelf voorgesteld, al had hij tot dat moment niets met wapens. Geïntrigeerd door de gestage toename van het aantal grote schietpartijen in de VS, documenteerden JR en TIME zo het debat over de Amerikaanse wapenwetten en het wapenbezit.

The Gun Chronicles is inmiddels in tien steden in de VS te zien geweest en stimuleerde een nationaal debat in het toch al politiek geladen klimaat. Nu is JR voor het eerst in het Moco Museum in Amsterdam en wil hij deze belangrijke discussie buiten de VS voortzetten. Koop Moco tickets als je hier deel van wilt uitmaken en dit fascinerende kunstwerk in het echt wilt zien.

 

Moco 🖤JR

Is het zijn kunst, zijn scherpe geest, zijn accent, zijn onzelfzuchtige karakter, zijn energie…? Eigenlijk alles, maar bovenal zijn energie! We kunnen gerust zeggen dat we bij Moco een beetje verliefd zijn op JR. Want hij start steeds weer nieuwe maatschappelijke projecten in onbekende delen van de wereld en experimenteert daarbij met steeds weer nieuwe formats. Daarmee laat hij zien dat kunst de wereld kan veranderen!

Gedurende een beperkte periode brengt het Moco Museum 3 meesterwerken van JR bij elkaar: Louvre (The Secret of the Great Pyramid), Giants en The Gun Chronicles: A Story of America. Profiteer van deze kans om deze 3 bekende kunstwerken in het echt te zien en koop hier je tickets.

Shop Koop nu tickets