Amsterdam Fashion Week: Ronald van der Kemp at Moco Museum

Amsterdam Fashion Week: RVDK @ Moco Museum

Begin september is het weer Amsterdam Fashion Week, waarmee een nieuwe stroom van haute couture wordt ingeluid. Op 5 September vindt in het Moco Museum de aftrap plaats met Ronald van der Kemp! In juni ontving deze eco-couturier de prestigieuze Grand Seigneur, de hoogste prijs uit de modewereld, als erkenning voor zijn ongekend belangrijke bijdrage aan de Nederlandse mode-industrie. Tijdens de AFW Opening verandert Moco in een revolutionaire catwalk waarop duurzame haute couture wordt gepresenteerd. Come on baby, do the loco-motion!

Groen is het nieuwe zwart

In 2014 richtte Van der Kemp RVDK op, het eerste duurzame haute-couturehuis ter wereld. Wat ís haute couture eigenlijk, zul je je misschien afvragen? 100% met de hand gemaakte mode van topklasse.

Van der Kemp heeft meer dan 25 jaar voor de grote modemerken gewerkt en heeft met eigen ogen gezien hoeveel afval er in de mode-industrie wordt geproduceerd. Daardoor werkte hij al milieuvriendelijk voordat dit overal in zwang raakte, en zo slaagde hij erin om duurzaamheid in het DNA van zijn merk te integreren.

Ethisch verantwoorde mode vol glamour

RVDK is een pionier als het gaat om nieuwe ethische normen in de wereld van de luxe mode. Hij werkt bijvoorbeeld met overtollige voorraden en reststoffen, waarmee hij 98% van zijn ontwerpen realiseert. Verder ondersteunt hij lokaal vakmanschap door samen te werken met kleine ateliers in Amsterdam, waar alles met de hand wordt gemaakt. *Een van zijn SS19-jurken was bijvoorbeeld volledig gemaakt van hergebruikt gaasstof van lampenkappen van Marcel Wanders. In de Moco Garden worden Portrait en Tempter tentoongesteld, twee meesterwerken waarvoor interactie met en actieve deelname van het publiek vereist zijn – boek nu tickets!

Amsterdam Fashion Week Ronald van der Kemp at Moco Museum

‘Save the Date en Save the Planet’

Twee keer per jaar presenteert RVDK tijdens de Paris Haute Couture Fashion Week ‘seizoenloze’ en tijdloze garderobes. ‘Ik verlang terug naar de tijd waarin… vrouwen een garderobe opbouwden die hun persoonlijke stijl accentueerde.’ Na afloop van zijn modeshow verzuchtte Céline Dion dan ook: ‘Ik word gek, ik zou alles wel willen hebben.’ De oud-student van de Gerrit Rietveld Academie wil dat kleding de kracht en persoonlijkheid van vrouwen benadrukt. Een uitspraak die perfect past bij dit tijdsbeeld! De Ronald van der Kemp AFW Opening brengt twee krachtige vrouwelijke ondernemers samen: Kim Logchies (Moco Museum) en Danie Bles (Amsterdam Fashion Week).

Een ongemakkelijke waarheid

‘Luxemerken zijn net zo schadelijk voor het milieu als gewone confectiemode, want ze produceren ook een overdaad aan nieuwe kleding en producten met een onbeheersbaar grote koolstofvoetafdruk.’ Wist je dat de mode-industrie jaarlijks 4% van al het afval op aarde veroorzaakt… dat is 92 MILJOEN TON! Moeder aarde verkeert in kritieke toestand! ‘Het gaat om een echte verandering. Duurzaamheid mag geen marketinginstrument zijn.’

De toekomst

RVDK schetst een zonnig toekomstbeeld: ‘We zijn alchemisten in de modewereld. We gebruiken prachtige, ongebruikte elementen en transformeren die tot unieke kunstwerken. Ten behoeve van de schoonheid. En voor onze planeet.’ Door de groene mogelijkheden van mode uit te dragen, bewijst hij dat duurzaamheid sexy is. Als visionair en game-changer weet hij mensen wereldwijd bewust te maken en hun innerlijke activist tot daden aan te sporen. Met een geraffineerde combinatie van kracht en finesse haalt RVDK verouderde tradities in de modewereld onderuit en op dezelfde wijze biedt Moco Museum bezoekers een volslagen nieuwe ervaring aan de hand van uitdagende tentoonstellingen. Daarnaast presenteert Moco een ongeëvenaarde verzameling subversieve kunst van Warhol, Haring, Basquiat & anderen aan een internationaal publiek. De opening van Amsterdam Fashion Week (RVDK @Moco Museum) viert de samenkomst van deze twee radicale spelers.