Amsterdam Light Festival Moco

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam staat te schudden op zijn grondvesten! Dit jaar vindt de achtste editie van het Amsterdam Light Festival plaats met als thema DISRUPT!

Kunstenaars uit de hele wereld hebben speciaal voor dit festival lichtkunstwerken gemaakt. Hun installaties verwijzen naar de disruptieve invloed van de mensheid op onze natuurlijke omgeving, en gaan over onderwerpen als klimaatverandering en de stijgende zeespiegel. Daarnaast staat de stad Amsterdam tijdens dit openluchtevenement in de schijnwerpers. Omdat je de route ’s avonds in het donker aflegt, zijn de locaties en gebouwen die een disruptieve, historische betekenis hebben verlicht.

 #AmsterdamLightFestival

Disruptiekan bijdragen aan positieve veranderingen. Het nodigt uit tot nieuwe discussies, roept op tot actie en verruimt je perspectief. Daarom staat disruptie ook in het Moco Museum centraal. De grenzeloze kracht van ons motto in art we trust breekt comfortzones open, stelt meningen aan de kaak en vertelt de minder bekende verhalen. Irma de Vries is daar een uitgelezen voorbeeld van! Deze hedendaagse kunstenares kan ongelofelijk goed verhalen vertellen en verrast ons allemaal met haar videomapping. Daarom brengen we een eerbetoon aan haar lumineuze invloed op het Amsterdam Light Festival.

‘Kunst moet de verstoorde kalmeren en de kalmte verstoren’ [Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable]. – Banksy

 

The Gatekeepers

Voor de derde editie van het ALF heeft Irma de Vries twee monumentale, zes meter hoge schutters gecreëerd. Ze stonden voor de ingang van de Hermitage, het museum aan de Amstel, waardoor hun beschermende kracht extra werd benadrukt. De Vries bouwde ze zo, dat hun kunststof lijven aan de ene kant bol waren en aan de andere kant uitgehold. Dankzij het gebruik van videomapping lekende beelden driedimensionaal.

*Irma de Vries maakte The Gatekeepers in opdracht van het Amsterdam Light Festival. Het project werd ondersteund door het Amsterdam Museum, de Hermitage en het Rijksmuseum.

 

Canal House

Voor de vierde editie van het Amsterdam Light Festival realiseerde Irma de Vries een spectaculair digitaal kunstproject dat Amsterdammers en mensen uit de hele wereld in vervoering bracht.

‘In mijn werk onderzoek ik de identiteit van Europa door elementen uit de geschiedenis te koppelen aan elementen van nu en de toekomst. Hierdoor wordt de individuele identiteit zichtbaar en kunnen we ons een beeld vormen van onze culturele identiteit. Ik denk dat het van groot belang is om onze gezamenlijke en persoonlijke identiteit goed uit te lichten.’ – Irma de Vries

De kunstenares beschrijft het werk als een ‘groot schilderij van 18 meter hoog, dat ’s avonds door middel van lichtprojectie tot leven komt’. Blijf op de hoogte met Moco of bezoek ons  om moderne en hedendaagse kunst te ervaren als nooit tevoren.

Shop Koop nu tickets