ArtGirlRising x Moco Museum T-shirt

Art Girl Rising

Art Girl Rising

Het is hard, maar waar: Vrouwen hebben nooit op een gelijke behandeling kunnen rekenen in de kunstwereld. De tijd voor verandering is NU.

 

De cijfers liegen er niet om

  • Van alle levende kunstenaars die door galerieën in Europa en Noord-Amerika worden vertegenwoordigd, is maar 13,7% vrouw.
  • Van de 100 duurste kunstwerken die ooit zijn verkocht, is er niet EEN gemaakt door een vrouw.
  • Hoewel bijna de helft van de beeldende kunstenaars in de VS vrouw is, krijgen vrouwen gemiddeld maar 74 cent voor elke dollar die een man verdient.
  • In totaal is 96,1% van de kunstwerken die op veilingen worden verkocht afkomstig van mannelijke kunstenaars.

 

Art Girl Rising x Moco Museum

Het Moco Museum heeft een duidelijke visie voor 2020: het is tijd voor verandering – het is tijd voor vrouwen. Want wij geloven dat kunst de kracht heeft om een betere toekomst te creëren. Door mensen aan het denken te zetten en gemarginaliseerde groepen een stem te geven. Ongeacht wie de maker is. En juist daarom is het zo belangrijk dat vrouwen zich nu de ruimte toe-eigenen die ze verdienen!

Deze visie komt tot uiting in de samenwerking tussen Kim Logchies (oprichter en curator van het Moco Museum) en Art Girl Rising-oprichter Liezel Strauss. Samen ontwierpen de twee een limited edition unisex kledinglijn, uitgevoerd in Moco-roze, als eerbetoon aan vrouwelijke kunstenaars: Frida Kahlo, Georgia O’Keeffe, Yayoi Kusama, Artemisia Gentileschi & Louise Bourgeoise.

 

Over Art Girl Rising

Art Girl Rising zet zich in voor vrouwen in de kunst. De organisatie werd opgericht in 2018 door Liezel Strauss, die geïnspireerd werd door de #5WomenArtists campagne. Door Liezel Strauss ininitiatief om T-shirts, truien en tassen te maken, werd ze al vrij snel insta-famous. Op deze kleding zijn de namen van de vijf iconische vrouwelijke kunstenaars gedrukt. De boodschap van Art Girl Rising is helder en urgent: gelijkheid van mannen en vrouwen gaat iedereen aan. In de afgelopen 18 maanden heeft Art Girl Rising 7.452,40 euro gedoneerd aan het National Museum of Women in the Arts en Women for Women. UN Women noemde Liezel Strauss een van de belangrijkste vrouwelijke innovators van dit moment.

 

“TOGETHER WE RISE FOR GENDER EQUALITY IN THE ART WORLD”
– Art Girl Rising

 

Art Girl Rising x Moco Museum

Vrouwen in de kunstwereld

Kim Logchies en Liezel Strauss zijn allebei moeder, vernieuwend en ondernemer. Zij zijn het levende bewijs dat de oude stereotypes over vrouwen in de kunstwereld al lang achterhaald zijn. Bovendien draagt deze female-forward samenwerking tussen Art Girl Rising en het Moco Museum bij aan het debat en de bewustwording over gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Sluit je aan bij andere trotse feministen, zoals Jerry Saltz, the Jealous Curator en Antoni Porowski. Want samen staan we sterker. Kom naar het Moco Museum in Amsterdam en scoor jouw limited edition feministische outfit!

 

The present is female

Veel mensen stellen de vraag: “Waarom zijn er niet meer belangrijke vrouwelijke kunstenaars in de Westerse geschiedenis?”

Maar de juiste vraag is: “Waarom is er niet meer erkenning voor belangrijke vrouwelijke kunstenaars in de Westerse geschiedenis?”
– Guerrilla Girls

 

Het Moco Museum gelooft in het talent van de huidige generatie vrouwelijke kunstenaars. Reflecting Forward is de eerste solotentoonstelling van Studio Irma. Deze overweldigende digitale installatie is de eerste in zijn soort in Nederland. Kunstgeschiedenis in de maak, en jij kan erbij zijn! Koop nu je tickets.

 

Shop Koop nu tickets