augmented reality app amsterdam

Met welke Augmented Reality Apps kun je in cultureel Amsterdam uit de voeten?

De echte wereld is al vrij spectaculair, maar die kan nog vetter worden als je er een virtuele laag overheen legt. Met alleen je telefoon en een app ben je al klaar om in Amsterdam een nieuwe wereld te ontdekken. Dus ik vroeg mij af:  welke augmented reality apps zijn er te vinden in de Amsterdamse cultuur?

Moco PLAY – Augmented Reality App voor Streetart

Echt leuk wordt het in het Moco museum met de Moco PLAY app. Als je op de bovenste verdieping je telefoon richt op een schilderij van Keith Haring gaan de twee poppetjes daarop spontaan dansen. Of kijk eens hoe de dollartekens van Andy Warhol voor je ogen naar beneden tuimelen. Het resultaat van deze Augmented Reality app: een museum waar de serieuze blikken in de minderheid zijn en hardop gelachen wordt. Je loopt spoorzoekend door het museum en blijft veel langer hangen bij een schilderij, al is het alleen maar om die ene leuke foto te maken.

augmented reality app amsterdam-1600Ik ben zelf helemaal gefascineerd door het kunstwerk van Icy & Sot waarop de hijab van een vrouw bestaat uit vogels. Dat is tweedimensionaal al mooi, maar zodra die vogels gaan bewegen, zit je er echt middenin.

Kun je als kunstenaar misschien nog aarzelen of een virtuele laag je kunstwerk goed doet, hier is het bewijs dat met augmented reality de kunst een nog gavere ervaring wordt en de boodschap alleen maar dieper blijft hangen. Want deze Iraanse kunstenaars wilden met ‘Let her be free’ een vrouw laten zien wiens hijab met al die vogels richting vrijheid stevent, en dat deze nu daadwerkelijk bewegen is daar alleen maar een perfecte verbeelding van.  

Kunst om aan te raken

Maar het allerleukste is nog de Roy Lichtenstein kamer: helemaal ingericht in pop-art stijl en een plek waar je letterlijk in de kunst mag gaan zitten. Voor iemand zoals ik die als klein kind al eens het museumalarm af liet gaan omdat ze wilde voelen hoe al die stippeltjes van een pointillistisch schilderij nou voelden, een regelrechte opluchting. En hoe vet als je dan op dit wit-geel-zwarte bed zit en er boven je hoofd de bekende tekstwolkjes met ‘pow’ en ‘sweet dreams baby’ komen te staan!

 

XRBASE – Augmented Reality App Rembrandt

XRBASE is dé hub voor augmented reality in Amsterdam en tijdens de de Uitmarkt van afgelopen zomer lieten ze zien wat je allemaal kunt met bewegend beeld dat een extra verhaal vertelt. Op de ex-schietbaan van het marine terrein in Amsterdam kon je rondlopen met een augmented reality app en ineens een meer dan levensgroot oor van Van Gogh tegen komen. Of je zag een yellow submarine van ballonnen uit het water opstijgen. Jammer genoeg zijn een paar vandalen er met de bordjes vandoor gegaan waarop je de augmented reality kunt scannen en is de tentoonstelling nu niet meer zichtbaar. Maar binnenkort gerepareerd en wel weer terug op hun plek.

augmented reality app amsterdam cultuur stadsarchiefOok binnenkort, vanaf 7 december 2018 om precies te zijn, komen brieven van Rembrandt tot leven met augmented reality. In het Stadsarchief van Amsterdam hoef je geen stoffige archieven in om het leven van Rembrandt te begrijpen, maar richt je je telefoon op de documenten en kom je via beeld, geluid en illustratie meer te weten over deze bijzondere schilder.

 

History2Go – AR App voor Amsterdamse Historie

Met History2Go kun je historische verhalen in de buurt achterhalen. Als ik van huis naar werk fiets, blijk ik langs de plek te komen waar de eerste razzia in Amsterdam werd uitgevoerd. Maar ook kom ik langs theater Carré. Nooit geweten dat de familie met diezelfde naam het in de wintermaanden te koud vond voor hun circustent en daarom het nu zo welbekende theater bouwde. Met deze Augmented Reality app hoef je niet eens meer het museum in, maar heb je deze altijd op zak.

Veerle Corstens

koop tickets online korting