Banksy’s Sid Vicious

Banksy’s Sid Vicious

Een van de nieuwste werken in de Banksy tentoonstelling Laugh Now is Sid Vicious. Deze beruchte basgitarist en zanger van de Sex Pixtols was de belichaming van de punk subcultuur in de jaren ’70 en ’80. Punk was een stroming in de jongerencultuur die zich afzette tegen de massaproductie in de popmuziek en consumptiemaatschappij. De subcultuur wordt gekenmerkt door zijn anti-establishment ideeën en het belang dat gehecht wordt aan individuele vrijheid. Deze individualiteit, die de kern vormt van de punkbeweging, wordt door Banksy bespot door het herhalen van deze iconische figuur. 

In dit werk refereert Banksy naar het werk van Andy Warhol. Sid Vicious heeft een visuele link met bijvoorbeeld de Marilyn Dyptich, waarin Warhol een portret van Marilyn Monroe in een herhaling van 25 zeefdrukken laat zien. Met deze herhaling maakt ook Warhol een statement tegen de massaproductie van beeld in de popcultuur en consumptiemaatschappij.

In het werk Sid Vicious zien we dat Banksy’s geloof in individualiteit en vrijheid van meningsuiting uiteindelijk de boodschap is. 

Koop nu tickets