Brexit Art

Brexit art: kunst met thema Brexit

Terwijl het Britse parlement nog druk aan het overleggen is over de ‘Brexit ’deal, een afkorting van ‘British Exit’, laten street artist hun mening over Brexit weten door middel van kunst.

Wat is Brexit?

Brexit is de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten (EU). Dit is besloten nadat de mensen uit het Verenigd Koninkrijk, via een referendum gestemd hebben om de EU te verlaten. De EU is een politieke en economische Unie dat bestaat uit 28 naties. De vlag van de EU bestaat uit 12 sterren, deze staan voor harmonie, eenheid en solidariteit tussen deze naties.

Street artists die Brexit omtoveren tot kunst

• BK FOXX & Brexit art

In 2018 heeft street artist BK FOXX een muurschildering gemaakt waarop ‘leaving is the easy way out’ staat. Hiermee laat hij de wereld weten dat hij tegen Brexit is, omdat het kiezen voor het verlaten van de EU, volgens hem de makkelijkste beslissing is, maar wellicht niet de beste.

• Odeith & Brexit art

brexit art odeith

Street artist Odeith heeft ook een muurschildering gemaakt over Brexit. Dit heeft hij gemaakt op een muur op een terrein waar jaarlijks een festival plaatsvindt. Op deze muur heeft hij acteur Benny Hill geportretteerd die ‘Goodbye Europe’ zegt. Benny is bekend geworden door zijn show ‘The Benny Hill Show’ en was hiermee een prominent figuur in de Britse cultuur.

• The WeAreEurope artist collective & Paintsmiths of Bristol

De WeAreEurope artist collective en Paintsmiths of Bristol hebben beide aangegeven een muurschildering te hebben gemaakt over de Brexit op een muur in Bristol, een stad in Engeland. Het kunstwerk is een kopie van de iconische muurschildering op de Berlijnse muur waarop voormalig sovjetleider Leonid Brezhnev en de voormalige leider van Oost- Duitsland Erich Honecker elkaar kussen. Nu is er een muurschildering gemaakt waarop Trump en Boris Johnson te zien zijn. Trump is pro-Brexit en Boris Johnson is een leider in de Brexit campagne. Verder is er de tekst ‘Not #infor this?’ te lezen. Dit laat zien dat ook zij tegen de Brexit zijn.

• Banksy & Brexit art

De Britse street artist Banksy heeft laten zien dat hij het niet eens is met Brexit. Kort nadat Theresa May (de Britse Premier) bekend heeft gemaakt dat het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten, heeft hij zijn mening geuit door een kunstwerk op een muur van een gebouw in Dover te maken. Op het gebouw heeft hij een arbeider geïllustreerd die een ster van de EU vlag afbeitelt. Doordat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, laat Banksy zien dat de harmonie, eenheid en solidariteit tussen deze landen in gevaar wordt gebracht.

Mocht je deze kunstwerken over Brexit interessant vinden, dan is Moco Museum een museum dat je wilt bezoeken. Ons Museum ligt in het hartje van Amsterdam op het Museumplein. In het museum vind je moderne kunst terug, waaronder van Banksy, Daniel Arsham en vele andere (street) artists.