Digital Art

Digital art – wat is dat? digitale kunst

Ontdek de wereld van digital art

Als je aan het woord ‘kunst’ denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan al het moois wat je in musea kunt bewonderen; schilderijen, beeldhouwwerk of bijvoorbeeld aan klederdracht, maar ben je ook al bekend met de term ‘digital art’?

 

Digital art

Digital art is een vrij nieuwe vorm van kunst en begon eigenlijk pas echt in de jaren 90, met de komst van het internet. Zoals de term eigenlijk al aangeeft, gaat het om kunst die digitaal gemaakt is. Dus dat betekent eigenlijk al kunst die op of door de computer is gemaakt. Dit is natuurlijk vrij breed, het loopt dan ook uiteen van: afbeeldingen die door een computer zijn gemaakt of bedacht, kunst dat gemaakt is door middel van algoritmes, tekeningen die gemaakt zijn via een programma op de computer, 3D sculpturen en installaties of video’s. Zelfs jij was dus vroeger een ware digitale kunstenaar met old school tekeningen gemaakt in Paint.

Een nieuwere versie van digital art is Augmented Reality. Dat is een combinatie van de realiteit, dus de wereld om je heen, en je mobiele telefoon die een laagje toevoegt aan de realiteit. Stel je voor, je staat in je woonkamer en wilt een nieuwe bank. Met augmented reality kun je op je mobiel verschillende banken in je woonkamer zetten en kiezen welke je het mooist vindt staan.  

 

Digital artists

TeamLab

TeamLab is een digitaal kunstcollectief dat bestaat uit maar liefst 400 leden met ieder een eigen specialisme. Zij geloven erin dat het digitale landschap de capaciteiten van kunst kan vergroten, maar ook dat digital art zorgt voor nieuwe relaties tussen mensen. In Tokyo hebben zij een museum speciaal gericht op digital art. In dit museum kun je kunstwerken vinden waarvoor de nieuwste technologieën zijn gebruikt. Het woord magisch is hierbij een understatement.

Lillian Schwartz

Lillian wordt gezien als een pionier in de digitale kunst. Inmiddels heeft ze de leeftijd van 92 bereikt en is vooral bekend door haar versie van de Mona Lisa. Ze heeft het schilderij bewerkt met een zelfportret van Leonardo da Vinci, de schilder van Mona Lisa. Waarbij de sterke gelijkenis tussen beiden goed te zien is.

 

Andy Warhol

Digital art zou digital art niet zijn zonder de bekende kunstenaar Andy Warhol. Hij maakte als een van de eerste namelijk gebruik van deze kunststroming. In 1985 maakte hij als merkambassadeur voor het bedrijf Commodore International tijdens hun opening een portret van Debbie Harry. Dit deed hij op het programma ProPaint op de computer. Later maakte hij ook digitaal tekeningen van de bekende Campbell’s soepblikken.

 

Waar kun je digital art bekijken?

Nieuwsgierig geworden? Gebruik de Augmented Reality App van Moco Museum. Vergeet tijdens een museum bezoekje niet om je camera te richten op het kunst. Laat hierdoor de kunstwerken van onder andere Banksy, Keith Haring en Andy Warhol tot leven komen. En mocht je ooit in Japan zijn, dan heb je meteen een planning om TeamLab Borderless museum te bezoeken.

Koop nu tickets