Kaleidoscope - Reflecting Forward

Hoe kan kleur de wereld veranderen

Sta je ooit wel eens stil bij de invloed die de kleuren om je heen hebben op je leven? Wist je dat kleur bepalend kan zijn voor je humeur en mindset?

Dus mocht je denken: hoe kan kleur de wereld nou veranderen? Laat Moco je overtuigen. Laat je overspoelen door kleur!

Diamond Matrix - Reflecting Forward

Een rooskleurige toekomst

Het bewijs dat kleur het vermogen heeft om levens te veranderen? In 2000 werd Edi Rama, een technisch geschoolde schilder, verkozen tot burgemeester van de stad Tirana, in Albanië. Bij zijn aantreden was Tirana nog een grijze hoofdstad in de greep van de georganiseerde misdaad.

Maar Rama maakte het zijn missie om de stad te transformeren – door middel van kleur en creatieve patronen. En dat bleek te werken: de maffia vertrok, en het toerisme en bedrijfsleven bloeiden op. Op deze manier liet Rama zien dat je met kleur niet alleen het uiterlijk van stad kunt veranderen, maar dat je het zelfs kunt gebruiken om inwoners hun trots en zelfvertrouwen terug te geven.

De positieve effecten van kleur

Deze helende werking van kleur, die al eeuwenlang wordt toegepast, wordt nu ook onderschreven door wetenschappelijk onderzoek. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen minder stress ervaren in een groen geschilderde stedelijke omgeving. Bovendien melden sommige Amerikaanse scholen lagere school uitvalcijfers nadat ze hun gebouwen een make-over hadden gegeven met warme kleurtinten. Het mag duidelijk zijn dat kleur de geest verheft.

Ook kunstenaars kunnen niet zonder kleur. Ze gebruiken het bijvoorbeeld om gevoelens op te roepen – iets wat duidelijk naar voren komt in de schilderijen van Mark Rothko. Deze modernistische schilder vierde in zijn werk het vermogen dat kleur heeft om uiting te geven aan menselijke emoties.

“Het feit dat mensen in tranen uitbarsten als ze geconfronteerd worden met mijn schilderijen, laat zien dat ik erin slaag om die menselijke basisemoties over te brengen.” – Rothko

Studio Irma in the Diamond Matrix of Reflecting Forward
Studio Irma by Carli Hermès

De waarde van kleur in 2020 – Studio Irma

Studio Irma is een hedendaags digitaal kunstenaar uit Nederland. Ze volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en staat bekend als de koningin van kleur. Haar overweldigende nieuwe solotentoonstelling bij het Moco Museum, Reflecting Forward is het resultaat van een serie kleurstudies. Aan het begin van de tentoonstelling worden bezoekers overspoeld door een golf van kleur, afkomstig van digitaal gedeconstrueerde zonsondergangen en opkomsten. Een warm welkom dat je meteen in een andere wereld brengt. Daarnaast heeft Studio Irma een nieuwe kleur ontwikkeld voor de nieuwe expositie. Het is een roze tint dat gemaakt is om energie en euforie in mensen naar boven te halen.

Al met al, de kracht van kleur is eindeloos. Moco gelooft dan ook in het vermogen van kunst en kleur om het gedrag van mensen te veranderen en om hun blik te verbreden. Kom naar het Moco Museum om Reflecting Forward van Studio Irma zelf te beleven, en laat je overtuigen!

Irma de Vries viert de kracht van kleur in haar nieuwe tentoonstelling, Reflecting Forward. Meerdere kamers, meeslepende digitale installaties.

Koop nu tickets