Hoe kan jij het milieu verbeteren

Hoe kan jij het milieu verbeteren?

Het begint gelukkig steeds meer een hot topic te worden: het milieu verbeteren. We proberen van alles te bedenken om milieuvriendelijker te leven. Maar soms staan we er niet bij stil hoe we door zelf kleine dingetjes kunnen aanpassen in ons alledaagse leven en hiermee het milieu verbeteren. Bij het Moco Museum zijn we hier altijd al mee bezig.

 

  • Hoe milieu verbeteren met eten

Misschien is eten niet het eerste waar je aan denkt als je dingen wil aanpassen om milieuvriendelijker te leven. Toch kan je met je eten ook met genoeg dingen rekening houden zodat het beter is voor het milieu.

Bij het Moco Museum eten wij een vegetarische en biologische lunch. De vleesindustrie is erg milieubelastend en daarom proberen wij hierbij een verschil te maken.

Hoe kan jij het milieu verbeterenWat wij ook doen is eten kopen dat in het seizoen is voor onze lunch. Natuurlijk kan je heel het jaar door zomerse groentes en fruit kopen, maar in de winter betekent dit dat ze van ver weg komen. De reis naar Nederland is niet bepaald milieuvriendelijk. Daarom is het beter om producten te kopen die in het seizoen in Nederland groeien.

Gooi zo min mogelijk eten weg. Het is zonde hoeveel eten er wordt weggegooid, terwijl dit vaak helemaal niet nodig is. Als je genoeg eten over hebt, kan je dit gewoon invriezen en op een later moment nog eens eten. Of wanneer je producten niet meer voldoen voor een bepaald recept omdat ze al wat te oud zijn, kan je er misschien best iets anders van maken. Dat is altijd beter dan weggooien.

Het is ook slim om bepaalde etenswaren al in te vriezen als je deze koopt, ook als is het niet voor de hand liggend om deze in te vriezen. Ze blijven in de vriezer vaak langer goed, waardoor je eten minder snel bederft en je dus minder weg hoeft te gooien. Dit doen wij bijvoorbeeld ook met onze verse pasta die we soms voor de lunch eten. Dan kun je af en toe gewoon een paar nemen als lunch en een week later weer. 

 

  • Hoe milieu verbeteren met vervoer

Openbaar vervoer

We moeten nou eenmaal dagelijks van A naar B zien te komen. Voor werk, school of om een andere reden; we moeten allemaal reizen. Het is vast niets nieuws dat de wegen in Nederland vol raken en dat er enorm veel uitstoot is van uitlaatgassen. Het is al zo vaak gezegd, maar neem eens wat vaker het OV of de fiets of allebei (met de OV-fiets) naar je werk. Oké, het is misschien niet altijd ideaal tijdens de spitsuren, maar je bespaard enorm veel uitlaatgassen.

Woon je op redelijke afstand van je werk? Neem dan gewoon de fiets! Ben je meteen lekker in de buitenlucht geweest en heb je je work-out van de dag ook gehad. Milieuvriendelijker dan fietsen, kan het haast niet. Wij doen dit ook bij het Moco en geven daarom voor onze medewerkers, zoals schoonmakers en beveiliging, ook de voorkeur als hun huis op fietsafstand is.

Het OV gebruiken is ook slim als je een dagje weg gaat. Veel steden en diens bezienswaardigheden zijn tegenwoordig ook erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat geldt ook voor het Moco Museum in Amsterdam.

 Good coffee spots Amsterdam
Vliegen en het milieu

We vliegen tegenwoordig nogal wat af. Omdat het zo makkelijk is om over de hele wereld te vliegen, staan we er vaak niet meer bij stil hoe slecht vliegen eigenlijk is voor het milieu. Daarom is het beter om zo min mogelijk proberen te vliegen. Neem als alternatief bijvoorbeeld de trein door Europa. Dit duurt een stuk langer, maar je ziet ook meteen veel meer van de omgeving tijdens je reis. Moet je toch echt vliegen? Probeer het dan te beperken tot één vlucht in plaats van veel overstappen. Steeds weer opstijgen is belastender voor het milieu. 

 

  • Hoe milieu verbeteren met ontspanning

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om te ontspannen na een lange dag werken of in het weekend. Maar soms kan je door een kleine aanpassing dit net even wat milieuvriendelijker maken.

Na een lange, drukke werkdag is het heerlijk om even lekker te ontspannen in een warm bad. Maar zo’n bad vol met water is enorm milieu onvriendelijk. Een bad is namelijk een grote waterverspiller. Probeer daarom eens je bad halfvol te laten lopen. Dan kan je nog steeds lekker even tot rust komen, alleen verspil je de helft minder water.

Veel mensen zitten steevast iedere avond voor de tv. Meestal is dit meer een gewoonte dan dat ze het bewust heel leuk vinden. Laat de tv eens een avondje uit staan en pak een goed boek. Scheelt weer stroomverbruik en dan wordt die boekenplank ook nog eens gevuld. Of haal een spel van zolder en houd een spelletjesavond. Niks zo gezellig als echt met elkaar bezig zijn en je verbruikt er geen stroom mee.

In het weekend doen we graag leuke dingen. Daarbij horen ook geregeld dagjes uit of activiteiten buitenshuis. Voor een leuke activiteit in het weekend hoef je niet per se heel het land door te reizen. Ga eens op zoek naar een leuk museum in de buurt of misschien is er in je stad wel een leuke wandelroute. Wil je toch een dagje wat verder weg? Reis dan met het OV, een stuk milieuvriendelijker dan met de auto.

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van dingen waar je rekening mee kan houden om het milieu te verbeteren. Sta er eens bij stil en kijk eens wat jij allemaal in je dagelijks leven kan aanpassen.

 

Shop Koop nu tickets