KAWS Amsterdam - Companion (Passing Through) in het Moco Musuem
KAWS – Companion (Passing Through) in Amsterdam

Een van de nieuwste werken in onze beeldentuin is Companion (Passing Through) van KAWS. KAWS veel geprezen oevre overschrijdt de grenzen van de hoge kunst en pop cultuur door zijn eigen typerende stijl. Van zijn eerdere graffitti carrière en het maken van billboards en posters in de straten van New York, heeft KAWS zich doorontwikkeld naar het creëren van felbegeerde limited edition prints, sculpturen en speelgoed die beeldtaal uit de popcultuur met zijn unieke twist transformeren.

Wie is KAWS?

Brian Donnelly kennen we beter onder zijn professionele naam KAWS. Deze Amerikaanse graffitikunstenaar haalt zijn inspiratie uit speelgoed. Hij maakt zowel schilderijen als beelden in zijn eigen unieke stijl.

Sommige van KAWS kunstwerken herken je misschien uit populaire stripboeken of cartoonseries. Dat kan kloppen, dit is namelijk een van zijn inspiratiebronnen. De combinatie van cartoon invloeden en speelgoed maken de kunstwerken van KAWS erg speels. Naast kunstwerken maakt KAWS ook limited edition speelgoed en kleding waar dezelfde figuren als in zijn kunstwerken in terugkomen. Op deze manier heeft de artiest veel populariteit weten te bereiken en is hij ook een bekende naam onder jongeren.

KAWS in Amsterdam

Het meest bekende icoon van de New Yorkse kunstenaar is het karakter dat is gebaseerd op Mickey Mouse, maar in plaats van een muis is het een soort doodshoofd. Dit figuur, ook wel Companion genoemd, komt in meerdere twerken terug, zowel op het doek als in sculptuur. In de tuin van het Moco Museum in Amsterdam kan je één van deze Companions van KAWS bewonderen.

kaws amsterdam

Herkenbare elementen in KAWS werk

De kunstwerken van Kaws zijn te herkennen aan de kruisjes als ogen die alle figuren hebben. Zowel zijn eigen Companions als bijvoorbeeld Tweety en The Simpsons die hij in kunstwerken heeft verwerkt, hebben dit kenmerk.

Uit alle karakters die KAWS heeft gemaakt is zijn meest iconische de Mickey Mouse-geïnspireerde Companion, zoals in het werk dat in het Moco Museum (in Amsterdam) staat. Companion (Passing Through)  heeft alle typische kenmerken van deze kunstenaar; een schedelhoofd en het levensgrote formaat van het sculptuur, waarmee hij het beeld een menselijk karakter geeft.

Dit is een van de weinige sculpturen van KAWS dat momenteel voor het grote publiek te zien is in Amsterdam.