kunst van afval

Kunst van afval

Kunst kun je overal tegen het lijf lopen, en dan hebben we het niet over de mooie kunst in de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld de olifanten langs de A6, maar over de schoonheid van afval. Jawel, er zijn kunstenaars die juist kunst van afval maken.

Enkele voorbeelden van revolutionaire experimenten voor duurzaamheid:

Kunst van afval

De Amerikaanse  Francisco de Pájaro bijvoorbeeld, die onder de naam Art is Trash de straten afstruint en van pizzadozen, vuilniszakken en wc-brillen de meest geweldige kunstwerken weet te maken. Wanneer hij op straat loopt weet hij binnen de kortste keren met wat verf, een kwast en rollen tape van alles wat hij op straat ziet, kunst van afval te maken.

Door kunst van afval een probleem aankaarten

 

Deze olifant van Bordalo II is een regelrechte hit op Instagram. Gemaakt van oude banden, bumpers of vuilnisbakken maakt hij levensgrote dieren. Juist door natuur na te bootsen met de meest onnatuurlijke materialen wil hij een probleem aankaarten: de hoeveelheid spullen die we maken zonder te weten hoe ze gerecycled moeten worden aan het einde van hun ‘leven’. En ook de kunstwerken van Bordalo II zijn van voorbijgaande aard: meestal blijven ze 3 tot 7 dagen heel. Daarna worden ze weer tot afval. Dus je moet snel die Insta foto maken, als je er een ziet.  

 

Een auto van Nespresso cupjes

Ben je ook een grootverbruiker van Nespresso koffie (dankzij of ondanks George Clooney)? Maar al die cupjes die overblijven, is dat nou wel zo duurzaam? Wel als je ze in handen geeft van kunstenaar Michelle Reader. Zij weet er wel raad mee en maakt er grootse kunstwerken van. Deze auto wil je toch in je garage hebben staan?

 

Awareness voor de plastic soep door kunst van afval

Kunst van afval

De Nederlandse Thirza Schaap maakt zich druk om de hoeveelheid plastic in de oceaan en wil dat wij ons ook zorgen gaan maken. Als klein kind verzamelde ze op het strand schelpen, glimmende stenen of een mooie veer, nu vindt ze altijd afval op het strand. Door kunst van afval te maken, zorgt zij voor awareness. Ze maakt bloemige stillevens of interessante sculpturen, maar als je goed kijkt, zie je dat het allemaal gemaakt is van afval.

 

Kerstboom van afval door kunstenaar in Amsterdam

Ook een leuk idee in het kader van de kerstgedachte: maak een kerstboom van afval. Kunstenaar Lou McCurdy maakte twee jaar geleden in het stadhuis van Amsterdam een complete kerstboom van afval dat uit het IJ en de grachten was gevist. De kerstboom bestaat vooral uit waterflesjes en blikjes Red Bull, doppen, heel veel ballonnen, lege chipszakken en bekers van McDonald’s.

 

Veerle Corstens

Shop Koop nu tickets