Kunstenaars die met afval werken – de duurzame garde - Moco Museum
kunstenaars die met afval werken bordalo 2

Kunstenaars die met afval werken – de duurzame garde

Een redelijk nieuwe trend in de kunstwereld is kunst gemaakt van afval. Dat levert niet alleen hele toffe kunstwerken op, maar het is ook nog eens heel erg duurzaam. Is dat eigenlijk niet alles wat we willen?

Velen van ons zijn het er al over eens dat afval recyclen een goede manier is om met je afval om te gaan. Maar, het afval direct hergebruiken, dat doen we meestal niet. Gelukkig zijn er steeds meer kunstenaars die met afval werken.

Kunstenaars die met afval werken van dit moment

kunstenaars die met afval werken bordalo 2Een bekende kunstenaar van dit moment die met afval aan de haal gaat is Bordalo 2. In het begin kon je het meeste van zijn werk in Lissabon bewonderen, tegenwoordig maakt hij kunstwerken over de hele wereld. Met allerlei soorten afval maakt hij bijvoorbeeld ‘muurschilderingen’ van dieren.

kunstenaars die met afval werken michelle reader

Michelle Reader is zo’n kunstenaar die werkt met gerecycled afval. Zij maakt beelden volledig van huishoudelijk afval. Een andere, Koreaanse kunstenaar maakt beelden van oude autobanden. Door deze aparte materialen worden de kunstwerken ook meteen erg bijzonder.

Kunstenaars die met afval werken door de jaren heen

Deze vorm van kunst maken wordt ook wel ‘upcycling’ genoemd en is eigenlijk niet heel erg nieuw. In de 20ste eeuw was Picasso namelijk de eerste die aan een vorm van upcycling deed waarna er veel artiesten volgden in zowel de 20ste als de 21ste eeuw. Destijds ging het meestal om het letterlijk tentoonstellen van iets wat een kunstenaar bij het afval had gevonden. Nu duurzaamheid en milieuvriendelijkheid weer steeds belangrijkere thema’s worden, gaan kunstenaars daar weer in mee. Alleen dit keer maken ze nieuwe kunst met oude, weggegooide materialen.

Naast dat het een toffe nieuwe manier van kunst maken is en er hele mooie kunstwerken uit komen, hebben de meeste kunstenaars die met afval werken ook een boodschap. Het feit dat zij bijna ongelimiteerd deze kunstwerken kunnen maken, zegt veel over onze afvalproductie. Het zou ons bewuster moeten maken hoeveel afval we produceren en ons aan het denken moeten zetten of we geen andere bestemming voor ons afval kunnen vinden. De kunstwerken van afval zijn prachtig, maar het zou niet verkeerd zijn als deze niet meer op zo’n grote schaal gemaakt konden worden.