moderne kunst amsterdam warhol

Moderne kunst Amsterdam

Moderne kunst, contemporary art: het klinkt alsof we het gewoon over hetzelfde hebben; kunst van nu. Maar, dat is zeker niet zo. Moderne kunst is niet het zelfde als contemporary art, of hedendaagse kunst. In het Moco Museum in Amsterdam kan je Moderne kunst en Contemporary art vinden.

Moderne kunst in Amsterdam

Met moderne kunst wordt bedoelt kunst die is gemaakt tussen 1860’s en 1960’s. Eigenlijk is deze kunststroming dus helemaal niet zo modern. Maar omdat kunstenaars aan een nieuwe stroming begonnen die niet gebaseerd was op voorgaande stromingen, maar totaal vernieuwend was: modern dus. Stromingen die onder moderne kunst vallen zijn bijvoorbeeld: impressionisme, symbolisme,  expressionisme maar ook pop art. Wanneer je een beetje bekend bent met deze kunststromingen, dan weet je dat deze niet de realiteit weergeven zoals deze is. In plaats daarvan is het meer abstracte kunst.

moderne kunst amsterdam impressionisme

Een bekende schilder uit de Moderne kunst is Claude Monet. Deze Franse impressionistische schilder staat vooral bekend om zijn landschapsafbeeldingen. Monet wordt wel gezien als de grondlegger van het impressionisme, een kunststroming die in het modernisme valt. Met zijn fijne penseelstrepen lijken de schilderijen van Monet haast uit een sprookje te komen.

moderne kunst amsterdam andy warholTotaal anders dan Monets werken, maar ook die van Andy Warhol behoren tot moderne kunst.
Hierdoor zie je wel hoe verschillend de werken zijn die wel binnen eenzelfde stroming vallen. Andy Warhol, bekend van zijn pop-art kunstwerken zoals de blikken soep, was een Amerikaanse
kunstenaar. Nog tot op de dag van vandaag worden zijn kunstwerken door velen bewonderd. Dat kan in Amsterdam in het Moco Museum. Zijn toegankelijke, kleurrijke stijl zorgt er voor dat vele
generaties zijn kunst waarderen.

 

Contemporary art v.s. Moderne kunst

Alles wat daarna komt is contemporary art. Dat is niet het enige verschil, moderne kunst focust meer op de schoonheid van dingen, terwijl contemporary art meer gericht is op onderliggende boodschappen in de kunstwerken. Deze kunststroming richt zich dus meer op kritiek uiten dan een mooi beeld neerzetten. Hierbij is het resultaat niet het belangrijkste, maar het proces. Contemporary art is ook niet alleen beeldende kunst zoals dat bij moderne kunst wel het geval is. Hieronder valt bijvoorbeeld ook digitale kunst of kunst in vorm van dans of drama.

Contemporary art (hyper moderne kunst) in Amsterdam

Als je op zoek bent naar hedendaagse, contemporary art, dan kan je het beste naar het Moco Museum in Amsterdam. Hier zie je contemporary art van onder andere Banksy, Icy & Sot, en binnenkort van Daniel Arsham, een contemporary art kunstenaar uit New York. Zijn werk bestaat uit beeldhouwkunst, architectuur, fine art en films. Vanaf 18 januari is zijn expositie ‘Connecting Time’ in het Moco Museum te zien.

Koop nu tickets