andy warhol amsterdam

Ontdek Andy Warhol in Amsterdam

Wie is Andy Warhol ook alweer?

Hierbij eerst even een kleine recap voor als je de naam ooit wel ergens hebt gehoord, maar niet precies weet wie deze man is (één van de bekendste pop-art kunstenaars):
Andy Warhol, die eigenlijk Andrew Warhola heette, was een creatieve duizendpoot. Inderdaad was, want helaas is Andy Warhol in 1987 overleden. Naast dat Andy wereldberoemd is door zijn kunstwerken, was hij ook actief als onder andere filmregisseur en auteur. Hij begon zijn carrière als reclame tekenaar en later maakte hij kunst waarbij hij gebruik maakte van de zeefdruktechniek.

Pop-art

Door deze schilderijen en zijn techniek is Andy Warhol onlosmakelijk verbonden met ‘pop art’ wat staat voor popular art, ook wel volkskunst in het Nederlands. Het is een kunststroming voortgekomen uit de consumptiemaatschappij. Het is kunst dat is geïnspireerd op de cultuur; wat voorkomt op de televisie, in stripverhalen, in popmuziek, in reclame, etc. Warhol maakte gebruik van deze consumptiemaatschappij, de media en de beroemdheden die erbij hoorden.

Hij begon met het maken van kunst over soepblikken van het merk ‘Campbell’s’. Hiermee was hij de eerste die van iets simpels als soepblikken kunst kon maken. Maar onder de meeste mensen is hij vooral bekend geworden door de kunst die hij maakte over de beroemdheden zoals Marilyn Monroe, die hij in verschillende kleuren portretteerde. Waar vind je het werk van Warhol dan in Amsterdam?

andy warhol amsterdam

Het werk van Warhol ontdekken in Amsterdam

Nu ben je vast nieuwsgierig naar meer en wil je alles ontdekken van deze interessante man. Gelukkig kun je Warhol ontdekken in hartje Amsterdam. Niet alleen kun je het werk van Andy Warhol ontdekken, maar ook het werk van kunstenaars die geïnspireerd raakten door het werk van Warhol en kunstenaars die tot dezelfde stroming thuishoren.

In het Moco Museum in Amsterdam vind je het werk van Warhol, maar ook van Keith Haring. Keith Haring was een street artist en werd geïnspireerd door het werk van Warhol. Hij creëerde zijn eigen stijl met lijnen, vormen en kleurrijk werk.

Wie aan pop-art denkt, denkt waarschijnlijk ook meteen aan Roy Lichtenstein. Deze kunstenaar komt uit dezelfde tijd als Warhol en was ook een pop-art kunstenaar. Hij werd vooral beroemt door zijn werken geïnspireerd op stripverhalen. In het Moco Museum in Amsterdam kun je naast het werk van Warhol en Keith Haring ook een installatie vinden gebaseerd op het schilderij van Lichtenstein ‘Bedroom at Arles’.