Waar wil je heen?

Amsterdam

Tickets

Barcelona

Meer Info Tickets
Ontstaan van street art

Ontstaan van street art

Tegenwoordig is street art niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Denk bijvoorbeeld aan de werken van Banksy of andere street art kunstenaars. Maar hoe is street art eigenlijk ontstaan?

Wat is street art ook alweer?

(bovenstaand kunstwerk is van Street art kunstenaar @case_maclaim)

Voordat we het gaan hebben over het ontstaan van street art, eerst even een kleine uitleg over wat street art is; street art is een vorm van kunst waarbij de kunstenaars de straten gebruiken als hun canvas. Dit kan zich uiten in allerlei soorten vormen van kunst bijvoorbeeld in de vorm van stickers, afbeeldingen, muurschilderingen of sjablonen. Deze kunst staat meestal symbool voor een achterliggende boodschap, vaak een politieke of maatschappelijke.

 

Het ontstaan van street art

Het ontstaan van street art begon in de jaren 80 voortgevloeid vanuit de Graffiticultuur. Het verschil tussen graffiti en street art is dat graffiti meestal gaat om een ‘name tag’, waarbij het de graffitikunstenaar niet gaat om welke boodschap het met zich meebrengt of wie dit te zien krijgt. Het begon hierbij met tagging, handtekeningen. Bij street art probeert de kunstenaar echter iets te vertellen of iets teweeg te brengen, waarbij zo veel mogelijk mensen het moeten zien. Velen van hen zien dit als een toegankelijke manier voor mensen om kunst te kunnen beschouwen.

Keith Haring, de kunstenaar die jij waarschijnlijk kent van de grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum, is een pionier van street art te noemen. Hij begon in 1980 als één van de eerste met het tekenen in de metrostations van New York en uitte hierop zijn blik op seksualiteit, drugsmisbruik, geboorte, dood en aids (een ziekte die hij zelf had en waaraan hij in 1990 is overleden) door middel van street art. Zijn werk staat bekend om de lijnen en de kleuren.

ontstaan street Art blek le rat

Blek le Rat, wordt gezien als de vader van ‘stencilart’, een vorm van graffiti waarbij er een sjabloon wordt gebruikt. Hij is een inspiratiebron geweest voor vele bekende street art kunstenaars van nu, zoals Banksy. Hij begon ermee in 1981 en was hiermee de eerste in Parijs.

Street art is niet alleen te bewonderen op de straten. In het Moco Museum kun je allerlei soorten kunstwerken vinden van onder andere street art kunstenaars als Banksy en Icy & Sot.

Shop Koop nu tickets