Portrait-Marcel-Wanders

Portrait – Marcel Wanders

De tuin van het Moco Museum is onlangs verrijkt met een nieuw kunstwerk van Marcel Wanders. Deze Nederlandse ontwerper kreeg wereldwijd erkenning en zijn stijl werd meerdere malen bekroond. Portrait werd onthuld op 23 april, Moco’s tweede verjaardag, en we voelen ons vereerd dat we het naast Tempterhebben kunnen plaatsen, een ander mooi werk van Wanders in onze tuin.

Het werk Portrait, een geschenk aan de stad, bestaat uit een reeks eiersculpturen en symboliseert een nieuw begin voor de inwoners van Amsterdam. De sculpturen zijn geïnspireerd door en worden deels gecreëerd door de mensen, en staan voor de gezichten van de inwoners van de stad en alle dingen die ze wensen in het leven. Elk gezicht is een prachtig portret van ons allemaal, en drukt onze collectieve hoop uit. Dit poëtische en majestueuze geschenk aan de inwoners van de stad bestaat uit verscheidene grote, hoge werken van natuurlijke kurk, die de blijvende kracht van de verbeelding uitdrukken. De eieren, die verspreid staan in de stad, herinneren voorbijgangers eraan dat ze verbonden zijn met mensen die dezelfde visie hebben voor zichzelf en hun gemeenschap als zij. Doordat de eieren een weerspiegeling zijn van ons, verbinden ze ons met elkaar. De gezichten, die in de verte kijken, roepen een beeld op van de blijvende hoop van mensen dat hun dromen werkelijkheid worden. De op een marmeren voet bevestigde sculpturen bevatten gegraveerde wensplaatjes, die ons herinneren aan onze eeuwige ambities en overtuiging dat alles mogelijk is. Portrait is een sculptuur voor de stad Amsterdam.

Naarmate de heen en weer bewegende eieren in een muur van wensen veranderen, geven ze steeds meer de uiterste toewijding en ambitie van de volwassenheid weer. Het werk is in alle opzichten poëtisch; het roept een landschap van dromen op, en nodigt uit die wensen en verlangens te verwezenlijken. Omdat de grote objecten van natuurlijke kurk zijn gemaakt, stralen ze warmte uit en symboliseren ze het onvoorwaardelijk dromen, het ultieme ongebreideld wensen, dat onlosmakelijk verankerd is in plaats en tijd door middel van koperen wensplaatjes of wensspelden, waarin de M van Moco Museum of, omgekeerd gezien, de W van ‘wensspeld’ is vereeuwigd.

Door zelf een wensspeldje op de sculpturen te prikken, kun je een wens doen en de wereld een beetje magischer maken. Je kunt de wensspeldjes kopen in onze cadeaushop. Het eerste speldje krijg je gratis als je iets koopt.

Shop Koop nu tickets