Recycling kunst

Recycling kunst | duurzaam omgaan met je kunstwerken

Veel mensen willen tegenwoordig geregeld nieuwe kunst aan de muur. Het is dan niet alleen zonde van het kunstwerk, maar ook erg milieuonvriendelijk om je oude kunstwerken gewoon weg te gooien. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet, je kunt kunst recyclen. Er zijn namelijk allerlei oplossingen waarmee jij regelmatig nieuwe kunstwerken aan de muur hebt en er niets weggegooid hoeft te worden.

Kunst recycling oplossingen:

Kunst recycling met kunstuitleen

Eén van deze kunst recycling oplossingen biedt VYOO. Dit is een bedrijf dat eigenlijk een soort abonnement op kunstwerken aanbiedt. Je betaalt een vast maandelijks bedrag en iedere drie maanden krijg je nieuwe kunstwerken aan huis geleverd. Aangezien het bedrijf 30.000 kunstwerken op voorraad heeft, hoef je niet bang te zijn dat je een kunstwerk dubbel krijgt. Het oude kunstwerk wordt opgehaald terwijl de nieuwe wordt geleverd. Je hoeft er zelf niets voor te doen.

Er zijn veel meer bedrijven die aan dit soort kunstuitleen en hiermee kunst recycling doen. Een hele goede manier om het weggooien van kunstwerken te voorkomen en de levensduur van een kunstwerk te verlengen. Naast de kunstuitleen waarbij je om de zoveel tijd nieuwe kunstwerken geleverd krijgt, zijn deze er natuurlijk ook waarbij je één kunstwerk kan lenen of huren voor langere tijd.

 

Recycling kunst: kunst van gerecyclede materialen

Daarnaast kan je natuurlijk ook voor kunstwerken van gerecyclede materialen kiezen. Steeds meer kunstenaars maken kunst van afvalmateriaal. In plaats van een gloednieuw kunstwerk kopen waar een milieu onvriendelijk productieproces aan vooraf is gegaan, kan je er ook voor kiezen om een kunstwerk van oud afval te kopen. Deze zijn erg origineel en uiteindelijk dus ook beter voor het milieu.

 

Kunst van duurzame materialen

Ben je nou niet echt fan van gerecycled afval in je huis? Dan kan je alsnog nieuwe kunstwerken aanschaffen zonder dat het meteen niet meer duurzaam is. Er zijn namelijk ook genoeg kunstenaars die hun kunst maken met een duurzaam productieproces. Misschien betaal je er dan iets meer voor, maar dan draag je wel bij aan een duurzamere wereld. Bij gerecyclede of duurzame materialen kan je bijvoorbeeld denken aan hout, wol, afvalstoffen zoals papier of karton of bioplastic.

Ruilplaatsen en veilingen

Ook een soort ruilplaats voor kunst is de veilingmarkt. Hier kan je ook tweedehands kunst scoren, maar ook je eigen kunst weer verkopen. Zo maak je iemand anders blij met voor hen nieuwe kunstwerken en hoef je het ook niet weg te gooien. Zo’n kunstveiling heb je zowel online als offline. Online kan je aan recycling kunst doen door bijvoorbeeld tweedehands kunst te kopen bij Kunstveiling.nl of Catawiki.

Veel mensen zien liever eerst kunst in het echt voor ze het kopen. Dan is een traditionele veiling misschien een betere optie. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld de Botterweg Auctions of Sotheby’s.

Zoals je ziet zijn er dus genoeg manieren om duurzamer met kunst om te gaan of zelfs aan kunst recycling te doen en op deze manier bij te dragen aan een betere wereld.

Koop nu tickets