Banksy's - Girl with Balloon - Moco Museum
girl with balloon

Banksy’s – Girl with Balloon

Banksy’s Girl with Balloon uit 2003 is ongetwijfeld een van de meest iconische beelden van de eenentwintigste eeuw. Het succes van het meteen herkenbare werk is te danken aan het gemak waarmee het door een nieuwe, technisch onderlegde generatie kunstliefhebbers online is gereproduceerd en verspreid. De vroegste versies van het werk, die in de straten van Londen waren aangebracht, bestaan niet meer; de huidige serie doeken uit 2003 en de daaropvolgende afdrukken, die het jaar erna zijn gemaakt, zijn het enige concrete bewijs van de aantrekkingskracht van het werk.

De populariteit van Girl with Balloon is zo groot dat het in een opiniepeiling van vorig jaar werd verkozen tot het favoriete kunstwerk van Groot-Brittannië. Het won hierbij van historische zwaargewichten als The Hay Wain van John Constable en The Fighting Temeraire van William Turner. Hoe kon het dat het werk van een beginnend graffitikunstenaar uit Bristol die zonder enige gêne buiten het systeem werkt meer aandacht trok dan enkele van de belangrijkste schatten van de Britse kunstcollectie?

Net als voor veel andere van de beste werken van de kunstenaar geldt, is het succes van Girl with Balloon te danken aan zijn grote eenvoud in zwart en rood op een witte ondergrond. Het beeld bezit een visuele directheid die de sleutel is tot de populariteit ervan. Het gaat hierbij om het vertrouwde sjabloon van een meisje dat haar hand naar een hartvormige ballon uitstrekt, die enkele ogenblikken eerder aan haar vingers is ontsnapt. Naast deze directheid is er ook een raadselachtig aspect aan het werk, waardoor de letterlijke betekenis ervan moeilijk te achterhalen is.

Of dit werk over vrijheid, loslaten, ontroering, verlies, tijdelijkheid of hoop gaat, hangt volledig af van de toeschouwer. Wat wel duidelijk is, is dat het een tijdloze aantrekkingskracht heeft. De kunstenaar maakte in maart 2015 een nieuwe versie van het werk, #WithSyria genoemd, als gedenkteken voor de derde verjaardag van de oorlog in Syrië. Daarnaast maakte hij een animatieversie van de afbeelding, waarin het verhaal wordt verteld door acteur Idris Elba, met als doel bij te dragen aan de inspanningen om een einde te maken aan de oorlog.