street Art kunstenaars

Street Art kunstenaars: enkele op een rij

Street art kunstenaars gebruiken de straten als hun canvas, waarbij zij hun kritische blik op de maatschappij laten blijken in de vorm van kunst. Hierdoor word je als beschouwer aan het denken gezet. Doordat deze vorm van kunst nog steeds als illegaal wordt beschouwd, houden de kunstenaars hun identiteit verborgen en houden een artiestennaam aan.

Deze street art kunstenaars zijn vandaag de dag niet meer weg te denken van het straatbeeld:

De kunstwerken van mysterieuze street art kunstenaar Banksy

street Art kunstenaars banksy Ondanks zijn anonimiteit is street art kunstenaar Banksy één van de bekendste street art kunstenaars van dit moment. Wat we wel zeker weten, is dat Banksy afkomstig is uit Bristol in Engeland en dat hij sinds de jaren 90 actief is. In zijn kunst stelt hij politieke, maar maatschappelijke issues aan de kaak over onder andere oorlog, kapitalisme, fascisme en armoede. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zijn werk waarin een ballon uit de hand van een meisje wegvliegt, waarin zij haar hoop en onschuld verliest, maar tegelijkertijd kan ze dit nog steeds terugpakken. Soldaten, kinderen, politieagenten, ratten en beroemdheden zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Hierbij kan de rat verwijzen naar Blek le Rat, een street art kunstenaar, die hij als inspiratiebron ziet. Het werk van Street art kunstenaar Banksy kun je onder andere vinden in het Moco Museum die een tentoonstelling heeft genaamd ‘laugh now’ welke tot 15 januari te bewonderen is.

De Banksy van Iran; Icy & Sot

street Art kunstenaars ICY SOT De uit Iraan afkomstige broertjes ICY en SOT worden de ‘Banksy of Iran’ genoemd. In hun werk in Iraan werd de huidige Iraanse samenleving weerspiegeld, waarin thema’s als onderdrukking, het milieu, vrijheid, oorlog en dromen aan bod komen. In Iran geldt echter censuur op kunst en is street art ten strengste verboden. Hun werk werd dan ook binnen een dag nog overschilderd en ze zijn meerdere keren opgepakt. Zij vroegen asiel aan in Amerika om politieke redenen. Tegenwoordig wonen deze street art kunstenaars in New York waar ze daar de straten kunnen gebruiken als hun canvas. In het Moco Museum is een tentoonstelling van de broers te vinden, genaamd ‘A Moment of Clarity’ en is tot 15 januari te bewonderen. Zo vind je hier bijvoorbeeld een kunstwerk waarin een jongetje over de letters DREAM loopt.

‘Vader van de stencil graffiti’,  Blek le Rat

street Art kunstenaars blek le ratBlek le Rat behoort tot de eerste generatie street art kunstenaars en komt uit Parijs. Zo begon hij begin jaren 80 met graffiti en later met het werken met stencils. Zijn naam eigen identiteit is echter wel bekend; Xavier Prou. Zoals zijn naam al zegt, is de rat een terugkerend aspect in zijn kunstwerken. De rat is volgens de street art kunstenaar het enige vrije wilde dier in Parijs, het zijn dieren die angst creëren en zich snel verspreiden, net zoals zijn kunstwerken. Zijn werken zijn beladen met een politieke boodschap met een humoristisch knipoog. Zo probeert hij met zijn werk aandacht te brengen voor daklozen. Blek le Rat en zijn stencilstijl is een grote inspiratiebron voor Banksy.

Street art kunstenaars OS GÊMEOS

Icy & Sot zijn niet de enige creatieve broers in onze lijst. De uit Brazilië afkomstige street art kunstenaars OS GÊMEOS zijn niet alleen broers van elkaar, maar zij zijn zelfs een eeneiige tweeling. Vandaar hun artiestennaam OS GÊMEOS, dat betekent namelijk ‘de tweeling’ in het Portugees. De gebroeders Gustavo en Otavio zijn wereldwijd bekend, waarbij hun gele ‘poppetjes’ de show stelen op de straten door de hele wereld. Hun werk weerspiegelt onder andere families, de politieke en sociale omstandigheden in Brazilië. Hierbij gebruiken zij hun fantasie wat zij tot leven laten komen in hun kunstwerken. Waarbij zij zelf aangeven, dat wanneer je hun kunst wilt begrijpen, je eerst moet voelen en daarna pas moet nadenken over de betekenis.

De gebroeders geloven dat alle dromen uit kunnen komen.

Geen tijd om de straten op te gaan om kunstwerken te spotten?

Het MOCO Museum biedt een podium voor deze hedendaagse kunstenaars. Hier kun je kunstwerken vinden van onder andere Banksy en Icy & Sot.  en street artists Os Gemeos.