streetculture art

Streetculture en kunst

Wat is street culture

Wat street culture betekent, kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Cultuur wordt namelijk gedefinieerd als een begrip waarin een groep mensen dezelfde ideeën, levenswijzen, normen en waarden naleven. Hoe een groep mensen dit nastreven op straat, is in elke stad anders. Het is de cultuur die op de straat ontstaat. Street culture ontstaat namelijk, zoals de term al aangeeft, op de straten in de grote steden van bijvoorbeeld; New York, Barcelona en Parijs. Street culture is ook bekend onder de term ‘urban culture’.

streetculture art

Street culture kan ook een negatieve lading hebben voor mensen. Veel mensen denken hierbij aan de jongeren die ’s avonds in groepjes op straat hangen en andere mensen lastig vallen. De cultuur die op straat ontstaat, is echter iets moois om te zien. Deze vorm van cultuur gaat namelijk ook hand in hand met kunst, muziek en kleding. Het mooie hiervan is dat deze cultuur toegankelijk is voor iedereen. Iedereen kan de straat opgaan en zichzelf laten horen of zien via deze kunst, muziek en kleding.

De kunst van street culture

Street art is een vorm van kunst wat is ontstaan op de muren van de straten in de grote steden. Hierbij gebruiken de kunstenaars de straten als hun canvas om zich te kunnen uiten over hun kijk op de huidige maatschappij, hun kijk op de politieke situatie in een land of om de straten simpelweg op te vrolijken. Dit wordt geuit in de vorm van bijvoorbeeld muurschilderingen of stickers. Denk hierbij aan de wereldberoemde Banksy.

Hij is op dit moment wellicht de bekendste street artist die muurschilderingen maakt over onderwerpen als andere oorlog, kapitalisme, fascisme en armoede. Naast Banksy zijn er kunstenaars die kunst maken over de vervuiling van de aarde door kunst te maken van deze vervuiling.
Bordalo II is zo’n street artist. Hij maakt grote muurschilderingen van dieren, waarbij hij gebruik maakt van vuilnis. Hij wil hierbij de boodschap geven dat producten die niet worden verbruikt, zullen zorgen voor vervuiling van de aarde.

 

The Museum of Street Culture

In Dallas bestaat een museum wat zich toewijdt aan street culture, genaamd ‘The Museum
of Street Culture’. Daarnaast zet het museum zich in voor de gemeenschap en de daklozen.
Is Dallas misschien net iets te ver? In onze hoofdstad kun je verschillende exposities van
streetartists vinden in het Moco Museum, zoals het werk van Banksy.

Koop nu tickets